Jorrit Bergsma zal zich komend seizoen ook gaan richten op het allrounden. De olympisch kampioen op de 10 kilometer concentreerde zich de afgelopen jaren alleen op de lange afstanden.

"Ik denk dat ik er beter van kan worden als ik de kortere afstanden wat beter onder de knie krijg", legde Bergsma dinsdag uit bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg Team Clafis. "Dat is toch een beetje mijn zwakke punt, om weg te komen."

Dat betekent dat de 28-jarige stayer eind december in Heerenveen voor het eerst aan de start wil staan van een NK allround bij de senioren, al zal hij zich nog wel moeten kwalificeren. De Fries is ook van plan om het EK en het WK te rijden als hij zich daarvoor plaatst.

"Het allrounden is helemaal nieuw voor mij, dus wat daar uit komt, moet ik maar afwachten. Het zou goed kunnen dat het alleen maar blijft bij dat NK allround. Ik heb er nog nooit in uitgeblonken", zei Bergsma, die ook van plan is weer vaker in actie te komen op de marathon.

"Ik weet het nog niet precies hoe de verhouding zal zijn tussen het allrounden, de lange afstanden en de marathon. Het is afwachten hoe het allemaal loopt."

Losser

Bergsma denkt dat hij er goed voor staat, ondanks dat de afgelopen zomer 'iets losser' was dan de olympische winter. "Het afgelopen seizoen was best wel zwaar, de Spelen zitten constant in je hoofd. Deze zomer hebben we dat iets laten vieren, al is dat niet ten koste gegaan van het fysieke."

De Oldeboorner heeft het komende seizoen in Jillert Anema nog steeds dezelfde coach, maar Team Clafis is met zestien schaatsers en schaatssters een stuk groter dan de BAM-formatie waarvoor hij de laatste jaren uitkwam.

De gouden medaillewinnaar van Sotsji, die door zijn nieuwe status een verbeterd contract heeft gekregen, is blij dat hij in het post-olympisch jaar flink wat nieuwe gezichten om zich heen heeft.

"Dat werkt verfrissend. Het is ook wel nodig om soms te vernieuwen. Anders blijf je te vast in dezelfde patronen zitten en dat is niet goed."

Bovendien zit Bergsma nu in hetzelfde team als zijn Amerikaanse verloofde Heather Richardson, de voormalig wereldkampioene sprint. "Het is fijn dat we nu steeds bij elkaar zijn. In de afgelopen jaren moesten we het vaak vier à vijf maanden zonder elkaar doen en dat was best wel zwaar."

Ploeg Anema niet naar eerste twee World Cups in Azië