Ellen van Dijk is er dinsdag niet in geslaagd haar wereldtitel tijdrijden te prolongeren. De 27-jarige Nederlandse moest in Ponferrada genoegen nemen met de zevende plaats.

Het goud ging naar Lisa Brennauer. De 26-jarige Duitse legde de bijna dertig vlakke kilometers met een lastig klimmetje in de slotfase af in 38.48,16.

De Oekraïense Anna Solovey legde beslag op het zilver. Ze was achttien tellen langzamer dan Brennauer. De bronzen plak ging op 21 seconden achterstand naar de Amerikaanse Evelyn Stevens.

Ondanks haar teleurstellende zevende plaats startte Van Dijk wel goed, maar in de loop van de race liep het verschil met Brennauer steeds verder op. 

Het laatste stuk van het parcours reed de renster van Boels Dolmans in de stromende regen, ze had toen al een flinke achterstand op het schema van Brennauer. Uiteindelijk moest Van Dijk meer dan een minuut prijsgeven.

Blaak en Van Vleuten

De tweede Nederlandse troef, Chantal Blaak, werd dertiende in een tijd van 40.23,63. De rensters van Specialized-Lululemon werd zaterdag wereldkampioen met haar Amerikaanse team in de ploegentijdrit.

Annemiek van Vleuten ontbrak namens Nederland in de tijdrit. De renster van Rabobank Liv is normaal gesproken een medaillekandidaat, maar heeft Spanje al verlaten na een harde val in de ploegentijdrit.

Martina Sablikova eindigde bij de individuele tijdrit op plaats twaalf. De Tsjechische gebruikt het einde van het wielerseizoen om in vorm te komen voor het schaatsen.

Blaak tevreden met eerste WK-tijdrit | Alles wat u moet weten over de WK wielrennen