Jillert Anema zal met zijn schaatsers van Team Clafis niet afreizen naar de eerste twee World Cups van het nieuwe seizoen in Azië.

"Het is volledig incorrect om de kalender zo in te delen", vertelde Anema dinsdag in Heerenveen bij de presentatie van zijn nieuwe ploeg. "Na de NK afstanden is het compleet onmogelijk om nog te trainen."

De World Cup-cyclus start dit seizoen op 14 november in het Japanse Obihiro en het weekend daarna reizen de schaatsers af naar Seoul in Zuid-Korea. De Nederlanders beginnen 31 oktober met de Nederlandse kampioenschappen per afstand.

"We kunnen wel met het hele circus de hele wereld overgaan en steeds slechter worden, maar op die manier kun je geen topsport bedrijven", stelde Anema. "Afreizen naar de World Cups in Azië is echt onmogelijk, dan breek je je schaatsers af en zijn ze niet meer goed genoeg in december."

In die maand zullen de Nederlandse schaatsers onder andere in vorm moeten zijn voor het NK allround, het onderdeel waarop de Friese coach zich met zijn schaatsers meer zal gaan richten dan de laatste jaren. "We willen ook het allrounden onder de knie gaan krijgen."

Marathon

Anema, de afgelopen jaren coach van de succesvolle BAM-formatie, staat komend seizoen aan het hoofd van Team Clafis, waar onder meer de olympisch kampioenen Jorrit Bergsma en Jorien ter Mors en ook Antoinette de Jong en Carien Kleibeuker voor uit zullen komen.

Anema zal zich met al zijn schaatsers gaan richten op de langebaan, maar heeft in zijn 'schaatscoalitie' ook twee marathonteams onder zijn hoede, één topteam en één opleidingsteam.

"We delen nu de begeleiding van een marathon- en van een langebaanteam. Dat scheelt in de kosten en dat is koren op de molen van bedrijven in deze tijden", aldus Anema, die fulltime coach zal zijn en niet langer ook nog als fysiotherapeut zal werken.

Op dit moment bestaat zijn ploeg uit zestien schaatsers, met twee buitenlanders (de Fransman Alexis Contin en de Amerikaanse verloofde van Bergsma, Heather Richardson). De kans is groot dat de ploeg in de komende jaren nog veranderingen zal ondergaan.

"Er is plek voor meer buitenlandse schaatsers", zei Bert Jonker, de directeur van Clafis. Anema vertelde dat hij in de zomer met nog zo'n tien andere buitenlandse schaatsers contact had gehad. "Maar ze moeten hier niet voor maar een paar weken willen komen. Je moet volledig opgenomen worden in het team."