De Nederlandse volleybalsters zijn dinsdag goed begonnen aan het wereldkampioenschap in Italië.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won de eerste groepswedstrijd met 3-0 van Kazachstan. De setstanden waren 25-21 25-17 25-21.

Oranje moet het woensdag opnemen tegen Thailand. Amerika, titelverdediger Rusland en Mexico zijn de andere tegenstander in de poule. De beste vier gaan door naar de volgende ronde.

Vermeulen koos in het eerste duel voor Femke Stoltenborg, Yvon Beliën, Celeste Plak, Anne Buijs, Judith Pietersen, Robin de Kruijf en Myrthe Schoot als basisspeelsters. 

Gaatje

In het begin van de eerste set ging het tot 12-12 gelijk op, Nederland sloeg daarna een gaatje van een paar punten. In de slotfase kwam Kazachstan nog wel terug tot 21-20, maar Oranje maakte het af: 25-21.

In het tweede bedrijf hadden de Oost-Europese vrouwen weinig in te brengen. Nederland pakte al snel een ruime voorsprong en gaf deze niet meer weg. In de derde set leek Kazachstan onder aanvoering van de 1,95 meter lange Tatjana Moedritskaja iets terug te doen. 

De ploeg kwam met 13-8 voor. Maar de vrouwen van Vermeulen vochten zich terug. Onder leiding van de serverende Yvon Beliën maakte Nederland vijf punten op rij. Oranje trok de winst daarna met 25-17 naar zich toe.

Vertrouwen

De volleybalsters speelden de afgelopen maanden al 26 wedstrijden in aanloop naar het WK. In de voorronde van de World Grand Prix verloor de nummer twintig van de wereld maar twee keer in elf duels, maar een daarvan was de belangrijkste wedstrijd, de finale half augustus tegen België.

Vorige week tankte Oranje weer vertrouwen door in de laatste oefenduels voor het wereldkampioenschap twee keer te winnen van Turkije, de nummer elf van de wereld.

Vermeulen: 'We kwamen terug met ons bekende knokvolleybal' | Hoe ziet het programma van het WK volleybal eruit? | Volleybalsters willen met jonge ploeg verrassen op WK