Voor Ellen van Dijk wacht dinsdagmiddag in Ponferrada een grote uitdaging. De wielrenster wil haar wereldtitel tijdrijden met succes verdedigen.

In en rond het Noord-Spaanse stadje wachten een kleine dertig grotendeels vlakke kilometers, met een lastig klimmetje in de slotfase.

''Een mooi parcours, maar wel heel erg rechttoe, rechtaan. Het worden lange en geestdodende kilometers'', oordeelde Van Dijk eerder na de verkenning.

Van Dijk vertrekt om 16.06 uur uur als laatste, twee minuten na de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen die vorig jaar het zilver veroverde. Ook nu verwacht ze concurrentie uit diezelfde hoek. Van de Amerikaanse Carmen Small ook, de nummer drie van vorig jaar in Florence.

''Maar zeker ook van Lisa Brennauer, een goede tijdrijdster die vorig jaar op het WK niet in goeden doen was.''

Van Vleuten

Van Dijk tipte eerder ook Annemiek van Vleuten als podiumkandidate, maar de renster van Rabo Liv moest afzeggen na een val in de ploegentijdrit. 

Er rijden nu nog twee Nederlandse vrouwen; behalve Van Dijk komt Chantal Blaak in actie. De renster die zondag in de ploegentijdrit goud veroverde met Specialized-Lululemon start om 15.12 uur.

Alles wat u moet weten over de WK wielrennen: 'Spanje favoriet'