De Nederlandse volleybalsters beginnen dinsdag met een jonge ploeg aan het WK in Italië. Het team van bondscoach Gido Vermeulen wil de eerste groepsfase doorkomen en hoopt daarna voor een surprise te kunnen zorgen.

"We willen onszelf verrassen", zegt Vermeulen in gesprek met NU.nl. "Maar we leggen onszelf geen druk op. Als wij in een flow komen in het toernooi, kunnen we laten zien wat wij in huis hebben - en dat is heel veel."

De 49-jarige coach, die begin 2012 werd aangesteld bij de Oranje-dames, is zondag naar Italië afgereisd met een veertienkoppige selectie met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar. Slechts vijf speelsters hebben WK-ervaring en alleen Manon Flier en Laura Dijkema speelden ooit een significante rol bij een mondiaal eindtoernooi.

"We willen dus ervaring op gaan doen", aldus Vermeulen. "De groep willen we doorkomen, maar we gaan er geen doelstelling op plakken. De meiden weten niet eens wat een WK is, dus die kunnen daar niet over oordelen."

Veel potentie

Aanvoerster Robin de Kruijf hoorde vier jaar geleden bij de selectie die bij het WK in Japan als elfde eindigde, maar kwam amper in actie.

"Het is een nadeel dat we weinig speelsters met WK-ervaring hebben, het is zo'n speciale belevenis", aldus de 23-jarige De Kruijf. "Dat is hetzelfde met finales spelen, dat moet je vaak doen om uiteindelijk die spanning en alles wat eromheen gebeurt onder controle te krijgen."

"Aan de andere kant kan het ook heel veel energie brengen, zolang we ervoor zorgen dat we geconcentreerd blijven op ons spel. De ervaren krachten helpen enorm bij de sturing van dit jonge team en er zit heel veel potentie in deze ploeg. Ik denk daarom dat er heel veel mogelijk is en dat we zeker ook van een aantal topteams kunnen winnen."

Brede selectie

De hoop is dat de brede selectie van Nederland daarbij zal helpen. "We kunnen echt kiezen wie we per wedstrijd op zullen stellen", stelt Vermeulen. "Het zal erop neerkomen dat we veel met de jonkies beginnen en dat de ervaring het later overneemt."

"Bij een lang toernooi is dat een voordeel, al is het op korte termijn soms lastig. We hebben niet één kern en maken daardoor nog wel eens foutjes. Maar ook voor de toekomst is zo'n brede selectie alleen maar goed."

Het ligt in de lijn der verwachting dat Flier, jarenlang het boegbeeld van Oranje, hierdoor als reserve start aan het WK. De diagonaalaanvalster kreeg extra rust en stroomde pas eind juli in, terwijl de rest van de ploeg al begin mei bij elkaar kwam.

Vermeulen: "We hebben in Judith Pietersen een heel goede diagonaal die driekwart van het jaar heeft gespeeld. Dat laat je niet zomaar los, maar Manon is in vorm aan het komen. Dat hebben we hard nodig en is alleen maar een luxepositie."

In vorm

De volleybalsters speelden de afgelopen maanden al 26 wedstrijden in aanloop naar het WK. In de voorronde van de World Grand Prix verloor de nummer twintig van de wereld maar twee keer in elf duels, maar een daarvan was de belangrijkste wedstrijd, de finale half augustus tegen België.

Vorige week tankte Oranje weer vertrouwen door in de laatste oefenduels voor het wereldkampioenschap twee keer te winnen van Turkije, de nummer elf van de wereld.

"Iedereen staat er goed voor, alle veertien speelsters zijn in vorm", concludeert Vermeulen. "We hebben tegen Turkije echt goed gespeeld, maar dat waren oefenpotjes, straks gaat het om het echie. We moeten weer kansen voor onszelf creëren om écht heel belangrijke wedstrijden te spelen."

De Kruijf: "Twee keer winnen van Turkije geeft een heel goed gevoel en geeft aan dat we klaar zijn voor het WK. We hebben er alles aan gedaan in de voorbereiding. Nu moeten we geloven dat we tegen elk land een kans hebben, ook tegen de topteams."

Hoe ziet het programma van het WK volleybal eruit?