MILAAN - De Italiaanse wielrenners Mariano Piccoli, Domenico Romano, Antonio Varriale, Dario Andriotto en Rinaldo Nocentini mogen, als hun ploegleider dat ook wil, starten in de Ronde van Italië.

De Italiaanse wielerbond heeft dit beslist na verhoor van de vijf in de dopingaffaire die de Giro vorig jaar op zijn kop zette.

Bij een massale inval werden in hun kamers weliswaar verboden stoffen aangetroffen maar dat ging om caffëinetabletten. De Italiaanse bond heeft nu geoordeeld dat ze met het bezit van dergelijke pillen het dopingreglement niet hebben overtreden.

De bond achtte Giuseppe di Grande wel schuldig. Hij kreeg een schorsing van zes maanden. Omdat deze met terugwerkende kracht inging op 4 juli 2001 is de renner nu onmiddellijk startgerechtigd. De bond heeft de zaak tegen zeven anderen aangehouden. De wielerfederatie wil eerst meer informatie en bewijzen.

Groeihormoon

Het gaat om Giuliano Figueras, Daniele de Paoli, Ermanno Brignoli, Marcello Siboni, Giampaolo Mondini, Endrio Leoni en Alberto Elli. Zij werden allen gesnapt met insuline en groeihormoon.

Aangezien de Giro 2002 al op 11 mei in Groningen begint, lijkt de kans klein dat zij nog voor die tijd startrecht krijgen. De teams van Tacconi Sport en Mapei werden van alle blaam gezuiverd.