De zeilers Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner hebben zich donderdag in Santander gekroond tot wereldkampioen.

Bouwmeester veroverde de titel in de Laser Radial-klasse, Heiner was de beste in de Laserklasse.

De 26-jarige Bouwmeester had genoeg aan de derde plaats in de medal race in Santander. De Friezin stond voorafgaand aan de afsluitende race al eerste.

De Zweedse Josefin Olsson finishte als tweede in het klassement, voor de Belgische Evi Van Acker. De Kroatische Tina Mihelic die de spannende medalrace won, eindigde als zesde.

Het is voor Bouwmeester na haar triomf in 2011 haar tweede wereldtitel. In 2012 eigende ze zich het zilver toe op de Olympische Spelen.

Constant

Bouwmeester liet deze week nauwelijks steken vallen. Na een achtste plaats in de eerste race eindigde ze als eerste, tweede, zevende, achtste, eerste, twaalfde en zesde. Haar twaalfde plek mocht ze bovendien, als slechtste resultaat, wegstrepen.

Met haar prestatie in Santander heeft ze voldaan aan de kwalificatie-eis voor de Spelen van Rio 2016.

Heiner

Heiner lag voorafgaand aan de medalrace nog derde in het klassement. Dankzij een zeer overtuigende zege kroonde de 25-jarige zeiler uit Enkhuizen zich tot wereldkampioen.

De Brit Nick Thompson veroverde het zilver, het brons ging naar de Australier Tom Burton. Diezelfde Button begon als aanvoerder van het klassement aan de medal race. Rutger van Schaardenburg legde beslag op de achtste plek.

Nicholas Heiner is de zoon van Roy Heiner, die in 1996 olympisch brons pakte in de Finn-klasse. Hij heeft nu voldaan aan de olympische kwalificatie-eis van NOC*NSF.

"Ik kan het echt niet geloven'', jubelde Heiner, die nooit eerder een grote titel opeiste. ''De Europese kampioenschappen en het testevent in Rio verliepen heel slecht. En dan zo terugkomen, dat is geweldig."