Jérôme Champagne gaat zich officieel kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de FIFA.

De Fransman gaat de strijd aan met de omstreden Zwitser Sepp Blatter, die al sinds 1998 de FIFA leidt.

Champagne kondigde het nieuws maandagavond op zijn eigen website aan. Hij heeft zijn plannen in een brief aan het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond toegelicht.

Vorige week liet zijn landgenoot Michel Platini nog weten dat hij Blatter niet gaat uitdagen. De Fransman wil preses van de UEFA blijven.

Champagne vervulde tussen 1999 en 2010 verschillende functies bij de FIFA. Hij viel Blatter nooit af, maar is wel van mening dat de wereldvoetbalbond een transparanter beleid moet voeren.

''De aankomende tien jaar worden cruciaal voor het voetbal en FIFA. Met veranderingen moeten we verder komen dan waar we nu zijn", schrijft Champagne op zijn website

Van Praag

De verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA zijn voor volgend jaar mei uitgeschreven. Als het aan de KNVB ligt, dan krijgt Blatter geen vijfde ambtstermijn.

Voorzitter Michael van Praag hoopte dat Platini het tegen Blatter op zou nemen. De voormalig topspeler was volgens de Amsterdammer het beste in staat om ook buiten Europa stemmen te winnen.