Joost Luiten is zondag op de gedeelde vijfde plaats geëindigd op het KLM Open. De Bleiswijker liep een degelijke slotronde van 68 slagen op De Kennemer in Zandvoort.

Luiten, de winnaar van 2013, werd onttroond door Paul Casey. De 37-jarige Engelsman eindigde over het hele toernooi op 266 slagen, 14 onder par. Daarmee deed hij het vier slagen beter dan Luiten.

Het podium bestond volledig uit Engelsen, met oud-winnaar Simon Dyson op de tweede plek (13 onder par) en Andy Sullivan op plaats drie (12 onder par).

Diezelfde Sullivan won een ruimtereis omdat hij een hole-in-one sloeg op de vijftiende hole.

De Fransman Romain Wattel, die als leider aan de slotdag begon, zakte na een grillig slot nog naar de gedeelde vijfde positie.

Casey boekte zijn dertiende triomf op de European Tour en zijn eerste sinds juni 2013, toen hij het Ierse Open op zijn naam schreef.

Gevecht

Na de eerste dag ging Luiten nog aan de leiding na een ronde van 65. Vrijdag zakte hij enkele plaatsen na een ronde van 70 slagen en zaterdag leek een topnotering ver weg na een 'negen' op de tweede hole.

Luiten wist zich met een reeks birdies nog te herstellen en begon nog met titelaspiraties aan de slotdag. De titelhouder steeg echter niet boven zichzelf uit met vier bogeys en twee birdies. 

"Het was een gevecht om terug te komen. Ik moest gas geven en dat heb ik niet kunnen doen", concludeerde Luiten.

Derksen

Robert-Jan Derksen sloot zijn laatste KLM Open goed af. De 40-jarige Nederlander had in zijn vierde en laatste ronde 66 slagen (-4) nodig en eindigde daarmee op 8 onder par voor het toernooi.

Derksen finishte als gedeeld elfde, een verbetering van zijn beste prestatie uit 2011 (twaalfde).

Net als zaterdag begon Derksen heel degelijk aan zijn ronde op de Kennemer. Na twaalf holes had hij vier birdies en acht pars achter zijn naam staan. Op de dertiende ging het echter mis, met een bogey tot gevolg.

Door een slag winst op de par-3 vijftiende eindigde de Blaricumer, die door het publiek luid werd toegejuicht op de achttiende hole en moeite had om zijn tranen te bedwingen, zijn dag toch met een ronde van 4 onder par.

Derksen na emotioneel afscheid: 'Huilen ging vanzelf' | Titelverdediger Luiten had meer in gedachten voor slotronde | Sullivan wint ruimtereis dankzij hole-in-one