BARCELONA - De laatste keer dat ze elkaar troffen in de Europa Cup dateert al weer van het seizoen 1959/1960. Real Madrid won toen twee keer met 3-1. FC Barcelona en Real strijden nu om een plaats in de finale van de Champions League.
Real Madrid
FC Barcelona
Champions League

De eerste halve finalewedstrijd, dinsdag in Nou Camp, is op de dag dat Catalonië Sant Jordi herdenkt met een feestdag.

Sant Jordi

Sant Jordi is een icoon voor de Catalanen.
Johan Cruijff

Van Gaal

Ook Louis van Gaal slaagde daar niet in. Hij ging twee jaar geleden in de halve finale van de Champions League onderuit tegen Valencia. Onder de trainers Ferrer en Rexach ging het niet beter. Bij de Koninklijke daarentegen, gaat alles crescendo. De ploeg veroverde de Champions League in het seizoen 1997/'98, 1999/'00 en bereikte de laatste twee jaar de semi-finale. Maar de voorbije 19 jaar won Real nimmer in Nou Camp.

Carlos

Roberto Carlos vindt zijn team niettemin favoriet. "Wij gaan altijd voor de winst, wij kunnen niet anders spelen. Wij beginnen altijd met die instelling aan een wedstrijd, dat is een van onze sterkste punten."

Figo

Real mist echter Luis Figo (schorsing) en Morientes (dijbeenblessure). Trainer Del Bosque schermde met de afwezigheid van zijn grootste ster, Zinedine Zidane. De Franse strateeg heeft met een spierblessure, zei de coach, en moet aantonen dat hij honderd procent fit is. Zizou speelde afgelopen weekeinde niet tegen Tenerife.

Rexach

Barca-trainer Rexach, een man die sowieso wekelijks wijzigingen doorvoert in zijn ploeg, trok een groter rookgordijn op. Eerst waren er berichten dat Rivaldo absoluut niet kan spelen wegens een kniekwetsuur, maar later zei clubarts Pruna: "Ik ben niet erg optimistisch over zijn inzetbaarheid."

Verdediger Puyol ontbreekt wel zeker wegens een blessure. Reiziger vervangt hem. Spelmaker Xavi is geschorst. Kluivert en Cocu zullen in de ploeg terugkeren. Onzeker is of Frank de Boer en Overmars spelen. Zelf gaan ze er wel vanuit, maar met Rexach weten ze het maar nooit.

De wedstrijd, dat is zeker, staat bol van emoties en sentimenten. Ruim 100.000 mensen zullen er dinsdag in Nou Camp zitten. De Zweed Anders Frisk is de arbiter. "Het gaat er niet om hoe je in vorm bent, deze twee wedstrijden zijn zó anders en zó apart. Wij moeten wel ons thuisvoordeel benutten", weet De Boer.

/DOSSIERChampions League