De UEFA hanteert vanaf volgend seizoen zeer waarschijnlijk een ander systeem om te bepalen welke clubs deel uitmaken van de zogeheten pot 1 bij de Champions League-loting.

Voortaan zullen de kampioenen van de zeven of acht hoogst geplaatste landen van de UEFA-coëfficiëntenlijst zeker zijn van een plek in pot 1, oftewel een status als groepshoofd.

Volgens de Spaanse krant El Mundo Deportivo heeft de UEFA onlangs de knoop doorgehakt nadat er al langer geruchten over de aangepaste procedure de ronde deden.

De nieuwe opzet is positief voor Nederland, dat momenteel de negende plaats op de coëfficiëntenlijst bezet.

Mocht Nederland twee plekken stijgen - hetgeen op korte termijn niet realistisch is - dan loot de landskampioen sowieso als groepshoofd mee.

Eind augustus zat Ajax in pot 3. Mede daardoor belandden de Amsterdammers in een zware poule met FC Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia.

Ondermaats

Tot en met dit seizoen keek de UEFA bij het vaststellen van de groepshoofden altijd naar de Europese prestaties van de clubs in de afgelopen vijf jaar.

Daardoor kwam het geregeld voor dat een landskampioen uit een sterk voetballand vanwege ondermaatse optredens buiten de grenzen niet in de hoogste categorie werd ingedeeld.

Zo konden er op papier extreem sterke poules ontstaan, zoals in 2012 met Real Madrid, Borussia Dortmund, Manchester City en Ajax, die allemaal landskampioen werden.

Drie van die vier clubs zouden in de nieuwe opzet meeloten als groepshoofd.

De vraag of zeven dan wel acht kampioenen in pot 1 belanden ligt aan de status van de titelverdediger van de Champions League, die altijd mee mag loten als groepshoofd.