Guus Hiddink hield Memphis Depay donderdag in het oefenduel met Italië nog negentig minuten op de bank, maar de herintredende bondscoach ziet de 20-jarige PSV'er als een zeer belangrijke speler voor de toekomst van het Nederlands elftal.

"Depay kan de beste worden", zegt Hiddink in gesprek met de NOS. "Nu ik met hem werk, merk ik dat hij nog meer potentie heeft dan ik dacht."

De ervaren coach vindt echter ook dat er nog flink gesleuteld moet worden aan de vleugelspeler. "Er is nog veel meer uit te halen."

"In wedstrijden zie je dat hij er nog heel weinig aan toekomt om zijn volledige potentie te gebruiken, omdat hij bijna altijd statisch aan zijn acties begint. Hij staat vaak al met de rug naar het doel. Dat zijn kleine details, met bal en zonder bal kan hij nog veel meer betekenen."

Aandacht

Hiddink heeft samen met zijn assistent Ruud van Nistelrooij in de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan Depay. De Achterhoeker heeft gemerkt dat de aanvaller zeer coachbaar is.

"Toen ik de eerste maanden van 2014 bij PSV rondliep, had ik al snel een beeld van hem. Verwrongen, niet benaderbaar. Maar dat bleek niet te kloppen. Hij is juist zeer geïnteresseerd."

Volgens Hiddink zorgde het wedstrijdbeeld donderdag tegen Italië (2-0 verlies), met de vroege rode kaart voor Bruno Martins Indi, er met name voor dat Depay het hele duel naast hem op de bank bleef zitten.

"Zonder die rode kaart was hij zeker ingevallen. Of hij in de basis staat tegen Tsjechië? Dat is zeker een optie, maar we gaan daar eerst nog heel uitgebreid op trainen."

Fitte selectie

Hiddink stapt maandag met een fitte selectie op het vliegtuig naar Praag voor het eerste duel in de EK-kwalificatie met Tsjechië. Alle 23 internationals bleven zondag blessurevrij tijdens een geheime training in Innsbrück.

Hiddink, die in Praag de geblesseerde Arjen Robben, Ron Vlaar, Klaas-Jan Huntelaar, Jordy Clasie en Rafael van der Vaart moet missen, lijkt ook tegen de Tsjechen weer voor 4-3-3 te gaan kiezen, maar hij sluit de 5-3-2-variant van het WK niet helemaal uit.

"Als dat voor ons nodig mocht zijn, gaan we dat doen. Er is een extra dimensie aan toegevoegd met 5-3-2. Het is een verrijking dat we ook daarmee resultaat kunnen halen."

De keuzeheer is namelijk wel 'echt geschrokken' van het verdedigende werk van zijn ploeg in Bari. "Er werden kinderlijke fouten gemaakt. Je moet ruiken wanneer een internationale ploeg aan het begin van de wedstrijd iets wil forceren. Op dat vlak is de ploeg minder goed dan ik dacht. Er moet nog veel gebeuren, willen we ons kwalificeren."

Kuijt: 'Kan ook als rechtsbuiten van waarde zijn voor Oranje' | Oranje definitief zonder Robben tegen Tsjechië | Veltman stevent af op basisplaats bij Oranje