Ellen van Dijk is vrijdag de leiding kwijtgeraakt in de Holland Ladies Tour.

De Nederlandse moest de eerste plaats in het algemeen klassement afstaan aan de Amerikaanse Evelyn Stevens, die meezat in de beslissende ontsnapping tijdens de vierde etappe.

Na een rit over 124 kilometer, met start en finish in Gennep, won de Belgische Kelly Druyts de sprint van de kopgroep van twaalf rensters.

Malgorzta Jasinska uit Polen kwam in Gennep als tweede over de finish, de Duitse Romy Kasper werd derde. Marianne Vos haakte vrijdag af in de Holland Ladies Tour.

De wereldkampioene won donderdag nog de derde etappe, maar voelt zich niet helemaal fit en wil geen risico's nemen in de aanloop naar de WK.

Onderschatten

Van Dijk had de leiding in handen sinds haar winst in de tijdrit op de openingsdag van de Ladies Tour. De wereldkampioene tijdrijden had er van tevoren rekening mee gehouden dat ze vrijdag wel eens haar leiderstrui zou kunnen verliezen. 

"Met het afstappen van Vos is een belangrijke concurrente weggevallen, maar de Specialized-ploeg van Stevens is in de breedte niet te onderschatten'', zo weet Van Dijk. "Als je een van hen terughaalt, gaat de volgende. Maar we zijn nog niet verslagen."

Stevens had niet verwacht dat ze aan de leiding zou komen. "Met uitzondering van Limburg is het landschap in Nederland niet het terrein waar ik het best uit de voeten kan. Maar het kan raar lopen. Ik hoop dat we als ploeg de eindzege nu ook in de wacht weten te slepen." 

De Holland Ladies Tour eindigt zondag.