De eerste vier competitieduels zijn gespeeld, het transferraam is gesloten. Een interlandperiode is een goed moment van bezinning.

Om te kijken hoe de Nederlandse deelnemers aan de Europese toernooien er in mentaal opzicht voor staan, als barometer van het Nederlandse clubvoetbal.

Ajax

Twee namen die een hagelbui aan Amsterdamse verontwaardiging deed neerdalen op Ajax' directeur voetbalzaken Marc Overmars: Diederik Boer (bijna 34) en Niki Zimling (29). Boer vervangt de naar Feyenoord vertrokken Kenneth Vermeer, Zimling de naar Manchester United vertrokken Daley Blind.

Niet de aankopen waar Ajax-fans op rekenden in de veronderstelling dat Marc Netto'o op een berg transferinkomsten zit van 115 miljoen euro.

Met de Champions League in aantocht en een blik op de eredivisie (al zes punten en tien goals achterstand op koploper PSV) lijkt het gemor terecht, maar wellicht wordt er gewerkt aan een masterplan. Wordt er bewust een stap terug gedaan om er na het terugkopen van eigen beursaandelen twee vooruit te doen.

PSV

Strak bovenaan, mét groeibriljant Memphis Depay die een pact sloot met Georginio Wijnaldum, een andere high potential. Ze zullen Eindhoven niet zonder kampioensschaal verlaten. Met de langzaam opbloeiende Luuk de Jong en Adam Maher, Mexicaans international Andrés Guardado en de mentale lessen van vorig seizoen, lijkt dat scenario zich in april 2015 te voltrekken.

De nakende zegetocht op de platte kar lijkt er echter één met een Pyrrus-gehalte. De Eindhovenaren worstelden zich moeizaam door de Europa League, de tegenstanders in de groepsfase zijn door coach Phillip Cocu al weer als 'niet te onderschatten', 'pittig' en 'sterk' bestempeld.

Feyenoord

Datzelfde geldt voor Fred Rutten, die Feyenoords opponenten 'allemaal lastig' noemde. Rutten roemde daarbij de spits van HNK Rijeka.

Wat de competitie betreft heeft Martin van Geel in blessuretijd gescoord. Kenneth Vermeer mocht weg bij Ajax, maar niemand haalde hem op dus tja: Feyenoord, waarom niet? Voor 750 duizend euro heeft de technisch directeur een keeper gekocht die minstens het tienvoudige waard is.

Verder tekende Jordy Clasie bij, maakt Mitchell te Vrede er bij Feyenoord heus niet veel minder dan Samuel Eto'o en belooft aankoop Karim El Ahmadi meer dan de Deense ex-NEC'er bij Ajax.

FC Twente

Kamohelo Mokotjo was een sensatie in Zwolle. Aan de hand van de voormalige Feyenoorder won PEC de KNVB-beker en werd de basis gelegd voor de winst van de Johan Cruijff Schaal en een waardig Europees debuut van een club die tweeënhalf jaar geleden in de Jupiler League speelde en nimmer een grote prijs won.

Twente zat níet te slapen en haalde de Zuid-Afrikaan naar Enschede, net als Hakim Ziyech en nog een handvol toptalenten.

De strategische vakman Alfred Schreuder kan er tot nu toe echter geen gedurfd elftal van maken. FC Twente speelde zes keer gelijk en struikelde over een moeilijke naam in Europa waar 'een extra stukje bravoure' van Schreudraw het verschil had kunnen maken.

FC Groningen

De huidige nummer twee van de eredivisie liet zich tijdens de Oranje-euforie door Aberdeen uit Europa wippen. Aberdeen: de Schotse nummer acht die in de eerste speelronde thuis met 3-0 verloor van Dundee United. Ja, het was lastig om vroeg te beginnen met een open transferwindow. Jammer dat clubs uit Luxemburg en Schotland dat maar niet lijken te willen beseffen.

PEC Zwolle

Zonder vrees trad PEC aan tegen de Tsjechische kampioen. "Naïef", oordeelden kenners. Oké, je kreeg nooit écht het gevoel dat Sparta Praag zou worden verslagen, maar de (uitgeklede) ploeg van de onbevangen Ron Jans ("Zou niet weten waarom we niet kunnen winnen") zorgde in Zwolle wel voor één van de leukste Europa Cup-potjes sinds Ajax-FC Barcelona.

Dat was eigenlijk ook de boodschap die Jans meegaf aan zijn collega's: vergeet al dat realisme. IJzersterke, pittige, taaie, moeilijke tegenstanders? Pff, ga lekker voetballen en zie maar. Desnoods doe ik zelf een dansje.

Dus, Frank, Fred en Phillip: stop de kansberekening, straal wat meer bravoure uit, maak jezelf niet onnodig kleiner. Slechts dan stijg je boven jezelf uit. Waar jullie dat brengt? We zien wel. Zolang Ajax, Feyenoord en PSV er maar wat moois van wíllen maken.

Ik wens jullie grenzeloos veel plezier.