Ellen van Dijk heeft dinsdag de eerste tik uitgedeeld in de Holland Ladies Tour. De 27-jarige Amsterdamse won de individuele tijdrit over 10,1 kilometer door Tiel. 

Van Dijk, vorig jaar winnares van de Holland Ladies Tour, had op het podium gezelschap van twee Duitse rensters. Lisa Brennauer werd tweede op 12 seconden, Trixi Worrack gaf 24 tellen toe.

Veelvoudig wereldkampioene Marianne Vos eindigde als vierde, op bijna een halve minuut van Van Dijk.

De Amsterdamse won vorig jaar de Holland Ladies Tour en pakte vervolgens in Florence de wereldtitel tijdrijden. Van Dijk hoopt de regenboogtrui eind deze maand in Ponferrada opnieuw te veroveren.

''Ik ben nu gewoon heel erg blij dat ik, op drie weken van het wereldkampioenschap, weer een tijdrit weet te winnen na een aantal tweede plaatsen, waaronder die op het Nederlands kampioenschap'', zei Van Dijk aan de finish in Tiel.

Uitbetaald

''Ik heb de afgelopen weken keihard getraind op dit onderdeel en dan is het heel mooi dat ik dat ook uitbetaald zie met de zege. Natuurlijk ben ik hiermee nog niet opnieuw wereldkampioene, maar ik durf er wel weer op te hopen. Dit is mentaal heel lekker."

Van Dijk sloeg direct een kloof in het algemeen klassement van de zesdaagse rittenkoers. ''Het zal niet meevallen die trui te verdedigen de komende dagen, maar ik ga er wel alles aan doen." 

Woensdag gaat de etappe over ruim 120 kilometer, met start en finish in Tiel.