De missie van Joost Luiten om zich dit jaar in het Europese team van de Ryder Cup te spelen, lijkt mislukt.

De golfer heeft niet voldoende punten behaald om zich rechtstreeks in het team te spelen en moet nu hopen op een wildcard.

Teamcaptain Paul McGinley noemde zondag echter Luiten niet bij de potentiële kandidaten voor de laatste drie startbewijzen.

Negen man hebben zich rechtstreeks geplaatst. De Schot Stephen Gallacher was er zondag dichtbij, maar zijn derde plaats in het Italiaans Open was één positie te laag om in het keurkorps te komen.

Voor Luiten was het op punten al geen haalbare kaart meer, maar met zijn sterke slotronde van 65 slagen maakte hij vast en zeker indruk op McGinley. De Nederlander eindigde overigens als vierde in het Italiaans Open.

Negen spelers

De negen spelers die in oktober op de golfbaan van Gleneagles in Schotland de strijd met de Verenigde Staten aanbinden zijn Rory McIlroy (Noord-Ierland), Henrik Stenson (Zweden), Victor Dubuisson (Frankrijk), Jamie Donaldson (Wales), Sergio Garcia (Spanje), Justin Rose (Engeland), Martin Kaymer (Duitsland), Thomas Björn (Denemarken) en Graeme McDowell (Noord-Ierland).

McGinley maakt de namen van de drie laatste spelers dinsdagmiddag bekend. ,

"Ik heb nog heel wat statistieken te bekijken, dus het is nog geen uitgemaakte zaak, maar ik zal waarschijnlijk kiezen uit Luke Donald, Ian Poulter, Lee Westwood, Francesco Molinari en Stephen Gallacher.''

Komende maand is Luiten het uithangbord van het KLM Open, waar hij zijn titel verdedigt.