Het Nederlands eventingteam heeft zondag brons gewonnen bij de Wereldruiterspelen in het Franse Caen en zich daarmee geplaatst voor de Olympische Spelen van 2016.

Tim Lips, Elaine Pen en Merel Blom stonden na de dressuur en de cross-country nog vijfde in de teamstand, maar klommen zondag door goede prestaties bij het springen naar de derde plek, achter Duitsland en Groot-Brittannië.

Het team, dat Andrew Hefferman zaterdag zag opgeven, moest minstens zesde worden om olympische kwalificatie af te dwingen. Het is de eerste keer dat Nederland een WK-medaille wint bij de eventing.

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF feliciteerde de ploeg direct via Twitter. "4 jaar geleden begonnen samen met Maarten vd Heijden en Martin Lips aan opzetten eventing equipe. Vandaag brons + kwalificatie Rio. Chapeau." 

Pen (op Vira) had zondag nul strafpunten bij het springen en eindigde in het individuele klassement als beste Nederlander op de dertiende plek. Lips sloot het toernooi af als achttiende, terwijl Blom 26e werd.

De Nederlandse dressuurploeg veroverde eerder deze week ook al brons bij de Wereldruiterspelen en voldeed zo als eerste aan de olympische kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor deelname aan Rio.

Geweldig

Bondscoach Martin Lips was meer dan tevreden met de historische medaille.

"We kwamen hier om een top zes plaats te realiseren, deze medaille is helemaal geweldig. Vooraf had ik dit echt niet verwacht, ik moet eerlijk zeggen dat het gisteravond wel een beetje begon te kriebelen. Ik wist hoe onze paarden kunnen springen en de achterstand op brons was te overbruggen."

“We hebben een goed programma gedraaid met vooraf een top trainingskamp. Je doet het uiteindelijk met een heel team aan begeleiders en we hebben super hulp gehad van bondscoaches Rob Ehrens en Wim Ernes. Dit succes is absoluut te danken aan de teamspirit."

Pen kon de podiumplek ook bijna niet geloven. "Ik had een medaille nooit voor mogelijk gehouden. Op het voorterrein bij het springen was Vira al superscherp. Ik ging samen met het team voor de kwalificatie-eis, dus een plek bij de beste zes. Dit brons is echt fantastisch!”