Winner Anacona heeft zondag de negende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 26-jarige Colombiaan van Lampre soleerde naar de overwinning op de slotklim naar Valdelinares.

Nairo Quintana nam in regenachtige omstandigheden de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Alejandro Valverde.

De renner van Movistar achterhaalde in de slotfase samen met Joaquim Rodriguez de ontsnapte Alberto Contador.

Robert Gesink en Wilco Kelderman konden niet mee met de favorieten, maar hielden de schade beperkt. Gesink verloor 39 seconden op de groep-Contador en Kelderman gaf 58 seconden toe op de tweevoudige Tourwinnaar. 

De renners van Belkin losten beiden op het moment dat Contador zijn duivels ontbond op twee kilometer van de meet.

De Spanjaard, die nog maar 48 dagen geleden de Tour de France verliet met een gebroken scheenbeen, werd letterlijk op de meet ingerekend door Rodriguez en Quintana.

Valverde en Chris Froome moesten wel terrein prijsgeven, zij verloren ruim twintig seconden op de groep-Contador.

Grote kopgroep

De snelheid in de tweede bergetappe in deze Vuelta lag van meet af aan hoog. Er ontstond al snel een zeer omvangrijke kopgroep van meer dan dertig renners, zonder Nederlanders. Onder anderen Tom Boonen, Rinaldo Nocentini en voormalig grote ronde-winnaars als Damiano Cunego en Ryder Hesjedal haakten wél aan.

Hoewel een aantal avonturiers er nog vrij goed voor stond in het klassement - Anacona had slechts een achterstand van drie minuten op leider Valverde - gaf het peloton zijn zegen aan de vlucht.

Moreno Hofland bevond zich op dat moment al niet meer in het peloton. Wegens ziekte besloot de 23-jarige Belkin-renner de strijd te staken.

Door de grote voorsprong van de kopgroep was het in een vroegtijdig stadium duidelijk dat er een strijd op twee fronten zou komen: tussen de vluchters en tussen de favorieten voor de eindzege.

Op ongeveer 25 kilometer van de aankomst - inmiddels was het hard beginnen te regenen - werd de kopgroep flink uitgedund, door toedoen van Anacona. Bob Jungels en Javier Moreno konden mee met de Colombiaan, de andere vluchters moesten passen.

Gevecht

Aan de voet van de slotklim haakten ook Jungels en Moreno af, waardoor Anacona in z'n eentje op jacht ging naar de ritzege. De Colombiaan hield stand voor zijn eerste zege als prof.

Achter hem ontstond een interessant gevecht in de groep van de titelpretendenten. Contador demarreerde en werd alleen door Quintana en Rodriguez ingerekend.

In het klassement staat de Spanjaard slechts drie seconden achter Quintana. Valverde volgt op acht seconden. Gesink bezet de achtste plaats in het klassement, Kelderman neemt de zestiende positie in.

Het peloton is maandag toe aan een rustdag. Dinsdag gaat de Vuelta verder met een individuele tijdrit van 36,7 kilometer en woensdag volgt een zware bergetappe.

Gesink: 'Heel goed dat ik nog in de top tien sta' | Afgestapte Hofland gefrustreerd door longproblemen | Bekijk alle klassementen in de Vuelta