Ajax heeft een week na de nederlaag in de topper tegen PSV wederom verloren in de eredivisie. FC Groningen was in eigen huis met 2-0 te sterk voor de landskampioen.

De thuisploeg kwam aan het begin van de tweede helft op voorsprong toen Eric Botteghin van dichtbij de bal achter Ajax-doelman Jasper Cillessen tikte. Vlak voor tijd besliste Michael de Leeuw het duel.

De Amsterdammers, die het in Groningen voor het eerst zonder de naar Manchester United vertrokken Daley Blind moesten doen, begonnen de eredivisie met twee zeges, maar staan na vier duels maar op zes punten. De achterstand op PSV, dat zondag Vitesse versloeg, is zes punten.

FC Groningen blijft het goed doen. De noorderlingen hebben negen punten na vier wedstrijden en staan tweede.

Beginfase

Ajax had een licht overwicht in de beginfase, maar tot grote mogelijkheden leidde dat amper.

Na een klein kwartier zorgde een verdediger van de thuisploeg nog voor het grootste gevaar namens Ajax. Botteghin kopte de bal bijna in eigen doel, maar Groningen-keeper Sergio Padt, een oud-Ajacied, had een goede reflex in huis.

Na een minuut of dertig ontspon zich een meer open duel in De Euroborg en waren er opeens aardig wat kansen te noteren voor beide ploegen.

Cillessen moest handelend optreden om Tjaronn Chery en Jarchinio Antonia van scoren te houden. Aan de andere kant redde Padt van dichtbij op een inzet van Davy Klaassen, die de bal uit de kluts opeens voor zijn voeten kreeg.

Vlak voor rust ging Groningen-verdediger Johan Kappelhof, ook een voormalig speler van Ajax, flink in de fout bij de opbouw. De bezoekers konden niet profiteren, want Anwar El Ghazi schoot vanaf een meter of zestien hoog over.

Compliment

FC Groningen kwam furieus uit de kleedkamer voor de start van tweede helft. Eerst belandde een verdwaalde voorzet van Antonia op het dak van de goal van Cillessen en in de 48e minuut was het raak voor de thuisploeg.

Chery gaf een goede voorzet vanaf de linkerkant en verdediger Botthegin kon van dichtbij binnen tikken: 1-0.

Ajax-coach Frank de Boer had voor de wedstrijd zijn collega Erwin van de Looi nog een compliment gemaakt over het verzorgde spel van Groningen en de noorderlingen gaven de oud-international na de openingstreffer gelijk.

FC Groningen, dat vorige week in Den Haag voor het eerst in acht competitieduels (play-offs niet meegerekend) niet won, was beter dan de landskampioen en had via Chery op 2-0 kunnen komen. De spelmaker kreeg de bal van dichtbij niet achter Cillessen.

Wissels

De Boer probeerde met drie wissels nog een resultaat uit het vuur te slepen in de laatste twintig minuten. Ricardo Kishna kwam voor Lasse Schöne, Lerin Duarte verving Niklas Moisander en Mike van der Hoorn ging als stormram in de spits lopen.

Het was evenwel een invaller van FC Groningen die het duel in het slot gooide.

Supersub Michael de Leeuw, een kwartier voor tijd in het veld gekomen voor oud-Ajacied Danny Hoesen, kopte raak uit een voorzet van Chery, zijn derde goal van het nog prille seizoen.

Moisander: 'Geen kwestie van gemakzucht' | Vermeer verruilt Ajax waarschijnlijk voor Feyenoord