SC Heerenveen heeft zaterdag in eigen huis FC Utrecht met 3-1 verslagen. De nogal bekritiseerde Mark Uth was de gevierde man aan de kant van de Friezen. De spits zorgde op fraaie wijze voor alle treffers.

Utrecht begon nogal slap aan het duel. Al in de derde minuut profiteerde de gretige thuisploeg van de ietwat lankmoedige houding bij FC Utrecht.

Joey van den Berg, terug van een schorsing, nam slim en snel een vrije trap waarna Uth in balbezit kwam. De Duitse spits speelde zich knap vrij en schoot trefzeker in, 1-0. Het was een bevrijdende treffer voor Uth, die na zijn verhuurperiode bij Heracles Almelo dit seizoen ondanks legio kansen nog niet had gescoord voor de Friese ploeg.

De vroege achterstand schudde FC Utrecht wakker. De Zweedse debutant Kristoffer Peterson, afgelopen woensdag overgenomen van Liverpool, liet meteen zien dat hij aardig kan voetballen. Na een prima actie van de 19-jarige spits bracht doelman Kristoffer Nordfeldt in de zesde minuut redding.

Tegenslag

Halverwege de eerste helft liep doelman Robbin Ruiter een liesblessure op bij het uitschieten. Jeroen Verhoeven was zijn vervanger. Ook die nieuwe tegenslag deerde FC Utrecht nauwelijks. Na een half uur misten de gasten twee kansen op rij. Eerst stuitte Rubio Rubin op doelman Nordfeldt, kort daarna knalde Yassin Ayoub op de lat.

In de slotfase van de aantrekkelijke eerste helft liet Verhoeven zijn kunsten zien. De voormalige reservekeeper van Ajax hield Luciano Slagveer drie keer van scoren af. Ook Kenny Otigba kon Verhoeven niet passeren.

Na de pauze bleef het een open en amusant duel, met de thuisclub opnieuw als meest efficiënte ploeg. In de 54e minuut verdubbelde Uth koelbloedig de marge uit een prima pass van Otigba. Kort daarvoor was Willem Janssen namens FC Utrecht nog dicht bij de gelijkmaker. Ook na 2-0 kregen beide teams nog volop kansen. Janssen (2-1) en opnieuw Uth (3-1) kwamen in de extra tijd nog tot scoren.