AZ heeft zijn tweede zege van het seizoen geboekt. De Alkmaarders waren zaterdag met 3-1 te sterk voor FC Dordrecht.

Uitblinker aan de kant van de ploeg van trainer Alex Pastoor, die de zieke Marco van Basten verving, was Steven Berghuis met twee assists en één doelpunt.

Dordrecht begon niet slecht aan het aantrekkelijke duel. De ploeg van trainer Ernie Brandts kreeg zelfs de eerste serieuze kans, maar Everon Pinas schoot naast. Toch viel de openingstreffer al na zes minuten aan de andere kant. Berghuis bereikte met een steekpass Guus Hupperts, die aanvankelijk op keeper Filip Kurto strandde, maar in de rebound alsnog met een beetje geluk scoorde.

Dezelfde Berghuis stond halverwege de eerste helft met een fraaie individuele actie ook aan de basis van de tweede Alkmaarse treffer. Hij bediende spits Muamer Tankovic, die de bal koelbloedig over Kurto in het doel lepelde.

Het onbevangen spelende Dordrecht kreeg ook mogelijkheden. De beste was voor Giovanni Korte. Alleen voor doelman Sergio Rochet, vervanger van de geblesseerde Esteban, schoot hij over.

Doellijn

Vlak voor rust besliste AZ bijna het duel definitief. De inzet van Berghuis werd echter buiten bereik van keeper Kurto uit het doel gehaald door Marvin Peersman. Waarbij het de vraag was of de bal de doellijn al dan niet al was gepasseerd.

Ook in de tweede helft viel Dordrecht aan zodra dat kon. Na nog geen tien minuten leverde dat de aansluitingstreffer op. Mart Lieder ontsnapte aan het centrale verdedigingsduo Jeffrey Gouweleeuw en Jan Wuytens en schoot de bal vervolgens beheerst langs doelman Rochet. Het betekende het eerste competitiedoelpunt van de spits in Dordtse dienst.

Lang plezier had Dordrecht niet van dat doelpunt. Nog geen vijf minuten later bracht Berghuis de marge weer op twee treffers. Van dichtbij tikte hij de bal binnen. Dordrecht probeerde daarna van alles om terug in de wedstrijd te komen, kreeg ook kansen, maar uiteindelijk trok AZ de overwinning over de streep.

Excelsior-Heracles Almelo

Heracles Almelo blijft ook na vier wedstrijden zonder punten. De Tukkers verloren zaterdagavond met 3-1 bij promovendus Excelsior. Het vorige seizoen meegeteld was het al de negende nederlaag op rij voor de ploeg van trainer Jan de Jonge, op wie de druk alleen maar zal toenemen.

Bij Excelsior maakte doelman Alessandro Damen zijn debuut. Hij verving de geschorste Jordy Deckers, die de eerste drie duels van het seizoen enkele keren opzichtig in de fout ging. Damen, vorig jaar nog actief voor de amateurs van VV De Meern, moest al na negen minuten de bal uit het net halen. 

Hij werd gepasseerd door Denni Avdic, die een matige terugspeelbal van Elso Brito had onderschept en de bal in het lege doel tikte. Het was niet de eerste fout van de linksback, die al na drie minuten was afgetroefd door Simon Cziommer. De Duitser zag hoe Bryan Linssen na zijn pass vervolgens de paal raakte.

Strafschop

Excelsior kwam de matige start nog voor de rust te boven. Het kwam op 1-1 na een benutte strafschop van Jeff Stans. De middenvelder mocht vanaf elf meter aanleggen, nadat Ramon Zomer ietwat ongelukkig Daryl van Mieghem had gevloerd. Heracles mocht uiteindelijk nog blij zijn dat het bij rust 1-1 was, want doelman Dennis Telgenkamp redde in het slot van de tweede helft goed op kansen van Tom van Weert en Jordan Botaka.

De Almelose goalie was vlak na rust wel kansloos op een bijzonder fraai schot van Stans. De middenvelder plukte een lange bal in één keer uit de lucht en schoot die vervolgens vrij achteloos in de kruising (2-1). Zo'n tien minuten later was Telgenkamp voor de derde keer gepasseerd. Van Weert mocht vrij voorzetten vanaf de linkerkant en vond het hoofd van Van Mieghem, die vervolgens tegendraads raakte kopte.

Het werd er vervolgens allemaal niet beter op voor Heracles. Zo maakten aanvoerder Mark-Jan Fledderus en Iliass Bel Hassani ruzie bij een vrije trap, viel Avdic geblesseerd uit en maakte Ninos Gouriye zelfs nog bijna 4-1. De voormalig speler van Heracles raakte echter de paal.

Heracles Almelo beraadt zich zondag op positie trainer De Jonge