Boaz Meylink, Olivier Siegelaar, Mechiel Versluis en Robert Lücken zijn er zaterdag bij de WK roeien in Amsterdam niet in geslaagd hun wereldtitel te verdedigen in de mannen vier-zonder.

De Holland Vier eindigde in de finale op de Bosbaan als vierde.

Groot-Brittannië kroonde zich tot wereldkampioen door afgetekend te winnen. De Verenigde Staten legde beslag op het zilver, voor Australië.

Nederland streed lang om de derde plek met de Australiërs, maar moest aan het eind terrein prijs geven en kwam niet verder dan de vierde plek op twee seconden van het brons.

De Holland Vier won vorig jaar in Zuid-Korea nog verrassend goud.

Muda's

Tycho Muda en Vincent Muda grepen eerder op de dag naast een medaille in de lichte mannen dubbeltwee. De 26-jarige tweeling eindigde op de Bosbaan als zesde in de finale.

Het goud ging verrassend naar Zuid-Afrika, die de titelverdedigers Stany Delayre en Jeremie Azou uit Frankrijk net voorbleven. Noorwegen werd derde op minder dan een seconde van de winnaars.

Muda en Muda begonnen voorzichtig en lagen na 500 meter al zesde. Na een kilometer en na 1500 meter roeiden ze op hun thuisbaan nog steeds op de laatste plek, met ruim vier seconden achterstand op de nummer vijf. In de laatste 500 meter konden de Nederlanders de achterstand niet meer inhalen.

De Amsterdammers, die zich vol richten op de Spelen van 2016, verbeterden zich wel ten opzichte van de WK van vorig jaar. De Muda's werden in het Zuid-Koreaanse Chungju in de halve finales uitgeschakeld en werden zevende.

Bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 moest het duo in de lichte vier-zonder met de zesde plek genoegen nemen.

Holland Vier baalt van vierde plek: 'Konden niet iets extra's' | Muda's: 'Niet te lang blijven janken om zesde plaats'