NEC staat slechts op doelsaldo achter koploper FC Volendam in de Jupiler League na een 4-1 overwinning vrijdag bij Helmond Sport.

De Nijmegenaren kwamen vroeg op achterstand door een benutte strafschop van Stanley Elbers, maar wonnen vooral dankzij Alireza Jahanbakhsh alsnog.

De Iranïer bracht NEC met twee doelpunten nog binnen het half uur op voorsprong. Op aangeven van de tienvoudig international maakte Sjoerd Ars kort na rust 3-1. Wederom Ars bepaalde de eindstand nog binnen het uur op 4-1.

FC Volendam is ten koste van Sparta de nieuwe koploper. In een rechtstreeks duel op Het Kasteel versloegen de Noord-Hollanders vrijdag de Rotterdammers met ruime cijfers: 5-0.

De Volendammers maakten geen moment de indruk de doelpunten van de deze week naar AZ vertrokken topscorer Robert Mühren te missen.

Nog voor rust stonden de bezoekers met 3-0 voor door drie prachtige doelpunten. Ludcinio Marengo schoot Volendam na een dik kwartier op voorsprong, waarna Kevin van Kippersluis na een half uur met een boogballetje doelman Roy Kortsmit passeerde. Op slag van rust knalde Brandley Kuwas de 3-0 in de kruising.

Na rust ging Volendam gewoon verder met mooie doelpunten maken. Van Kippersluis passeerde twee verdedigers en stiftte de bal van een meter of twintig over de keeper. In de slotfase maakte Henk Veerman er een erg pijnlijke avond van voor Sparta: 5-0.

VVV-Venlo

VVV zakte weg uit de top na een dramatische avond in De Koel. De thuisploeg moest tegen FC Emmen (1-4) al na vier minuten verder met tien man toen doelman Niki Mäenpää een doorgebroken speler neerhaalde. Yuki Otsu werd opgeofferd om zijn vervanger Danny Wintjens binnen de lijnen te krijgen. Wintjens mocht meteen de strafschop van Alexander Bannink uit het net rapen.

Via Danny Post kwamen de Limburgers na twintig minuten op gelijke hoogte, maar vlak voor rust bracht Frank Olijve de Emmenaren weer aan de leiding. Het werd nog erger voor VVV toen ook Jerold Promes er even na rust af moest met rood en Cas Peters in de slotfase 3-1 maakte. In blessuretijd zorgde VVV via Jeffrey Altheer ook nog voor een eigen goal: 4-1.

De Eindhovense derby op De Herdgang tussen Jong PSV en FC Eindhoven werd met 3-1 gewonnen door de blauwwitten.

Met de rode kaart voor FC'er Maxime Gunst en een benutte strafschop van Clint Leemans had de thuisploeg nog een voortvarende start, maar met tien man kwam Eindhoven terug. Chiro N’Toko maakte gelijk, waarna een eigen goal van Sander Heesakkers de bezoekers op voorsprong bracht. Fries Deschilder bezorgde FC Eindhoven definitief drie punten.

RKC verloor thuis verrassend met 2-1 van de beloften van FC Twente.