De vrouwen dubbelvier (lichte klasse) heeft vrijdag goud veroverd bij de WK roeien op de Bosbaan in Amsterdam.

De thuisploeg was duidelijk de sterkste in de finale van dit niet-olympische nummer. Dankzij de straffe rugwind roeide het viertal van Oranje ook nog eens een dik wereldrecord.

Vorig jaar veroverde Nederland bij de WK in Zuid-Korea eveneens goud in deze klasse. Rianne Sigmond en Marie-Anne Frenken waren destijds nog van de partij.

In Amsterdam hebben Lisa Wörner en Ilse Paulis hun plaatsen ingenomen. Maaike Head en Mirte Kraaijkamp waren er in 2013 ook al bij. De 21-jarige Paulis won eind vorige maand ook al goud bij de WK onder 23 in de lichte skiff.

Achter de Nederlandse ploeg (6.15,950) ging het zilver naar Australië (6.19,540) en het brons naar Duitsland (6.22,790).

Lichte vier-zonder

De lichte vier-zonder bereikte net de finales. Het Nederlandse kwartet, bestaande uit Joris Pijs, Jort van Gennep, Tim Heijbrock en Bjorn van den Ende, kwam in de olympische lichte vier-zonder als derde over de finish.

De voorsprong op nummer vier Duitsland was minimaal: 5.50,36 tegen 5.50,43. De eerste drie teams, met ook Frankrijk en Australië, kwalificeerden zich voor de eindstrijd.

De Nederlandse boot lag lange tijd op de vierde plaats. Op de laatste 500 meter van de 2 kilometer lange race kon Oranje de Duitse ploeg ternauwernood passeren.

Dubbeltwee

De dubbeltwee bij de vrouwen redde het niet.

Inge Janssen en Nicole Beukers kwamen in de halve finales van de olympische dubbeltwee als vierde over de finish. De eerste drie koppels (uit Australië, Litouwen en Nieuw-Zeeland) kwalificeerden zich voor de eindstrijd.

Janssen en Beukers moeten nu in de B-finale uitkomen. Janssen roeide bij de Olympische Spelen van Londen 2012 met Ellen Hogerwerf zonder succes in de dubbeltwee.

Hogerwerf roeit bij de WK in Amsterdam in de dubbelvier, die donderdag eveneens naar de B-finale werd doorverwezen.

Braas

Braas slaagde er niet in om bij de eerste drie te eindigen tijdens zijn race in de halve finales. De skiffeur eindigde ontgoocheld als vijfde, waardoor hij in de B-finale moet uitkomen.

Braas ging rustig van start op zijn eigen Bosbaan. Hij lag na de eerste 500 meter op de vijfde plaats. Na 1000 en 1500 meter lag de 27-jarige Noord-Hollander vierde, maar in de laatste 500 meter kon hij geen eindsprint meer inzetten.

Zijn achterstand op de nummer drie, Azerbeidzjan, was uiteindelijk tien seconden.

Braas eindigde vorig jaar bij de WK in Zuid-Korea nog op de vijfde plaats. De in Alkmaar geboren roeier droomde van een WK-medaille voor eigen publiek.

Lichte dubbelvier

De lichte mannen dubbelvier (niet-olympisch) eindigde in de A-finale op de zesde en laatste plaats.

Conno Kuijt, Berend Mortier, Bart Lukkes en Daan Klomp kwamen bijna twintig seconden na winnaar Griekenland over de finish. Duitsland werd tweede, het brons was voor China.

Lichte acht

De Nederlandse lichte acht heeft zich niet kunnen mengen in de strijd om de medailles.

De thuisploeg moest in de eindstrijd genoegen nemen met de vierde plaats, op ruime afstand van brons. Het goud was voor Duitsland, gevolgd door Italië en Turkije.

Aan de finale in deze niet-olympische klasse deden slechts vijf boten mee. Meer inschrijvingen waren er niet op dit nummer.

Scheenaard

Lisa Scheenaard kwam bij de vrouwen ook niet in de buurt van een finale plek in de skiff.

De 25-jarige studente bouwkunde eindigde als zesde en laatste in haar halve eindstrijd. Ze kwam bijna 22 seconden tekort op plek 3.

Finales

In de niet-olympische klasses stonden vrijdag al de eerste finales op het programma.

Nanne Sluis, Gerbren Spoelstra en stuurman Paul Janssen waren de eerste Nederlanders die in actie kwamen in een eindstrijd en zij konden in de mannen twee-met niet voor een medaille zorgen. 

Het trio moest genoegen nemen met de zesde en laatste plaats. Het goud was voor Nieuw-Zeeland, gevolgd door Groot-Brittannië en Duitsland.