Alessandro De Marchi heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 28-jarige Italiaan reed in de finale weg bij drie medevluchters en kwam solo aan in Alcaudete.

De Marchi boekte zo zijn mooiste profzege. Vorig jaar was de aanvalslustige renner van Cannondale ook de beste in de achtste etappe van het Critérium du Dauphiné.

Ryder Hesjedal eindigde op 1.32 minuten als tweede, voor Hubert Dupont en Johann Tschopp. Philippe Gilbert leidde het peloton, dat 2.17 toegaf op De Marchi. Chris Froome, die in de beginfase van de rit nog onderuit ging, pakte in de sprint bergop drie seconden op zijn concurrenten voor het klassement.

Robert Gesink meldde zich in de spurt van de grote groep ook vooraan en eindigde achter Alberto Contador op 2.20 als elfde. Wilco Kelderman was de nummer 25 op 2.23. De beide Nederlanders blijven zo in de top tien staan.

Alejandro Valverde, de winnaar van de bergetappe van donderdag, behield zijn leiderstrui.

Zaterdag volgt een sprintetappe, waarna de eerste week op zondag wordt afgesloten met een bergrit met finish op een col van eerste categorie. 

Avonturiers

De renners kregen in de zevende rit een typisch Spaans parcours voor de wielen dat nooit helemaal vlak was, zonder dat er echt grote obstakels moesten worden overwonnen.

Op de route van 169 kilometer van Alhendin naar Alcaudete lag in de beginfase een col van derde categorie en op ruim 47 kilometer van de streep moest de Alto Ahillo van tweede categorie worden bedwongen. De laatste twee kilometer liepen ook nog omhoog.

Het profiel gaf moed aan de avonturiers en dus ging het hard in de beginfase (gemiddeld 60 kilometer per uur in de eerste 20 kilometer) en duurde het even voordat de ontsnapping van de dag gevormd was.

Froome

Bij de beklimming van de Alto de Illora was het peloton nog steeds volledig. Froome viel in de eerste kilometers van de col en verloor snel een minuut, ook omdat de concurrerende ploegen Tinkoff-Saxo en Movistar op kop gingen rijden.

Op hetzelfde moment vertrokken Hesjedal (Garmin), Dupont (AG2R), De Marchi (Cannondale) en Tschopp (IAM Cycling) uit de grote groep, waarin Froome met hulp van zijn Sky-ploeggenoten na een achtervolging zou terugkeren.

Terwijl Ivan Santamorita door een valpartij de eerste uitvaller van deze Ronde van Spanje werd, nam het kwartet vooraan al snel een voorsprong van meer dan zeven minuten. Hesjedal, de Giro-winnaar van 2012, was op 7.49 minuten van Valverde de best geklasseerde vluchter.

Valpartij

Trek en Lampre-Merida namen het kopwerk in het peloton voor hun rekening, maar die ploegen wisten de voorsprong maar amper terug te dringen. Met nog vijftien kilometer te gaan was de marge nog steeds ruim 3 minuten.

Hesjedal versnelde op dat moment en loste daarmee Dupont, maar niet veel later ging de Canadees onderuit in een bocht en kon hij de ritwinst vergeten.

De Marchi, de meest strijdlustige renner van de Tour van dit jaar, profiteerde en reed weg bij Tschopp. De Italiaan pakte al snel een kleine minuut op zijn voormalig medevluchter uit Zwitserland en stoomde door naar zijn de zege.

In de sprint van het peloton liet Froome zien dat hij weinig last van zijn valpartij door nog wat seconden te pakken. Giant-Shimano-kopman Warren Barguil ging nog onderuit in volle finale, maar de Fransman leek geen grote schade te hebben opgelopen.

Bekijk alle klassementen

Gesink ziet af: 'In Spanje kun je nooit op het profiel vertrouwen' | Froome voelt zich goed na val: 'Relatief ongeschonden'