Adelinde Cornelissen heeft vrijdag bij de Wereldruiterspelen in het Franse Caen brons veroverd in de kür. 

De Nederlandse amazone kwam met haar paard Jerich Parzival tot een score van 85,714 procent.

Ze hoefde hiermee alleen de Britse Charlotte Dujardin met Valegro (92,181) en de Duitse Helen Langehanenberg met Damon Hill (88,288) voor zich te dulden.

Cornelissen leidde de Nederlandse ploeg dinsdag ook al naar brons in de landenwedstrijd.

De amazone was trots op haar paard Parzival. "Hij heeft het super goed gedaan. Ik ben super blij", zei Cornelissen na afloop tegen de NOS. Ze moest woensdag nog genoegen nemen met de vierde plaats bij de Grand Prix Special, maar haar paard was toen in het begin onrustig omdat ze ineens heel snel aan de proef moesten beginnen.

"Ik heb nu in het begin rustig aan gedaan en dat ging veel beter." Ze was tijdens haar proef niet op de hoogte van de scores van de anderen. "Ik hoorde ze wel juichen voor de anderen, maar ik heb nergens aan gedacht. Ik wilde alleen maar lekker rijden."

De andere Nederlandse deelnemers belandden buiten de top tien. Diederik van Silfhout werd met Arlando elfde met 77,288. Hans Peter Minderhoud kwam met Glock's Johnson uit op de veertiende plek (75,554).

Dressuur

Eventingruiters Tim Lips en Merel Blom zijn in de middenmoot geëindigd bij de dressuur. Lips scoorde 67 procent en dat betekende op de eventing een score van 49,5 punten en een gedeelde dertigste plaats. Blom deed het met 66 procent maar net minder. Het leverde haar 51 punten op en een gedeelde veertigste plaats.

Elaine Pen blijft de beste Nederlandse. Na een volledig afgewerkte dressuur staat zij zevende. Andrew Heffernan zakte naar de gedeelde 54e plaats. De Duitse Sandra Auffarth nam de leiding over van William Fox-Pitt uit Groot-Brittannië. Jonathan Paget uit Nieuw-Zeeland bezet de derde plaats.

Zaterdag wordt het tweede onderdeel van de eventing, de cross-country, verreden. Heffernan gaat dan om 10.20 uur als eerste Nederlander van start, Lips sluit ruim vijf uur later het bal voor Nederland. De Oranje-equipe staat na de dressuur zesde. Duitsland leidt het ploegenklassement voor Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Zondag volgt ook het jachtspringen nog. Als dat afgelopen is zijn de medailles individueel en in het ploegenklassement verdeeld.