De gemeente Waalwijk stelt een reddingsplan op om RKC Waalwijk te behoeden van een faillissement. De Brabantse club kampt met liquiditeitsproblemen en dreigt om te vallen.

"Als de gemeente niks doet dan gaat RKC Waalwijk failliet. Dit heeft grote gevolgen voor de financiële positie van de gemeente Waalwijk", aldus wethouder Ronald Bakker vrijdag tijdens een raadszitting van de gemeente Waalwijk.

"Dit is geen reddingsoperatie voor de voetbalclub, maar voor de financiële huishouding van de gemeente."

RKC kampt met grote liquiditeitsproblemen, onder meer door een belastingachterstand van de Brabantse club en een huurschuld uit 2008. Ook heeft RKC volgens Bakker de begroting te veel gebaseerd op de inkomsten uit de tv-gelden. Deze zijn door de degradatie flink gedaald, van 2,1 miljoen euro naar 1 miljoen per jaar.

De gemeente oppert om de huur en daarmee de jaarlasten van RKC te verlagen van 450.000 euro per jaar naar 342.000 euro. Het gaat om een structurele verlaging van de lasten. Mocht RKC promoveren dan stijgt de huur naar 542.000 euro.

Geen extra geld

Waalwijk gaat op dit moment geen geld steken in RKC. Er moeten afspraken gemaakt worden met de schuldeisers en dat kan alleen als de structurele lasten dalen.

Daarnaast komt er meer toezicht op de financiën van RKC door de gemeente.

Tot 2010 was de begroting van RKC volgens de wethouder altijd sluitend. De problemen die er nu heersen zijn ontstaan na de degradatie.

"Het is niet dat wij RKC gaan helpen. Het reddingsplan is een methode om de financiële positie van de gemeente veilig te stellen. Wij vinden wel dat de club zijn eigen broek moet kunnen ophouden." Waalwijk is met negen miljoen euro de grootste schuldeisende partij bij RKC.

Bakker zegt dat RKC nu een sluitende begroting krijgt, die past bij de huishouding en de Jupiler League. De redding zou derhalve een structurele oplossing betekenen.

RKC is tevreden met het voorstel en denkt dat de club gered wordt als ook andere partijen meehelpen, reageerde directeur Remco Oversier. "Iedereen zal een bijdrage moeten leveren." Oversier vindt de nieuwe afspraken met de gemeente beter. "We hebben niks onredelijks gevraagd. We komen al onze verplichtingen na."