Kim Polling heeft zich vrijdag gekwalificeerd voor de halve eindstrijd van de WK judo in Tsjeljabinsk. Bij de mannen verloor Guillaume Elmont in de kwartfinales.

De 23-jarige Polling versloeg in de kwartfinales van de categorie tot 70 kilogram Gulnoza Matniyazova uit Oezbekistan. Dat gebeurde op basis van straffen: Matniyazova kreeg één straf, de Nederlandse geen één.

De Rotterdamse stuit even na 13.00 uur in de halve eindstrijd op Yuri Alvear uit Colombia, de winnares van het brons op de Olympische Spelen in Londen en de regerend wereldkampioene

Eerder in het toernooi won de Nederlandse van Naranjargal Tsend Ayush uit Mongolië en de Tunesische Houda Miled.

Polling geldt als Europees kampioene en aanvoerster van de wereldranglijst als een van de grote favorieten voor de zege in Tsjeljabinsk.

Steenhuis

Voor Guusje Steenhuis viel in de categorie tot 78 kilogram het doek. De WK-debutante moest het afleggen tegen Kyong Sol, die zegevierde op basis van een yuko.

De Noord-Koreaanse staat zevende op de wereldranglijst en pakte vorig jaar de wereldtitel. Toen won ze van Marhinde Verkerk in de eindstrijd in Rio de Janeiro.

Verkerk voert momenteel de wereldranglijst aan, maar zij is er niet bij in Tsjeljabinsk. De Rotterdamse liep in juli bij een training in Keulen een gescheurde kruisband in haar linkerknie op.

Eerder op de dag was Steenhuis op ippon te sterk voor Hortence Vanessa Mballa Atangana uit Kameroen.

Elmont

In de categorie tot 90 kilogram bij de mannen werd Guillaume Elmont veroordeeld tot de herkansingen om een bronzen plak. De 33-jarige Nederlander verloor in de kwartfinale na vier straffen van de Griek Ilias Iliadis, tweevoudig wereldkampioen en de olympisch kampioen van 2004.

Elmont strijdt nu in de herkansingsfinale tegen de Rus Kirill Denisov om kans te houden op brons.

De wereldkampioen van 2005 in de klasse tot 81 kilogram had eerder op de dag in zijn eerste partij op ippon afgerekend met Christian Gomera uit de Dominicaanse Republiek en hij plaatste zich door een overwinning op waza-ari tegen de Egyptenaar Hatem Abd El Akher voor de kwartfinales.

Van 't End

Noël van 't End ging in dezelfde categorie in de derde ronde onderuit tegen Quedjau Nhabali uit Oekraïne. Hij verloor op waza-ari.

Van 't End was in de tweede ronde nog wel te sterk voor Saidzhalol Saidov uit Tadzjikistan. De 23-jarige inwoner van Haarlem won die wedstrijd op ippon. Hij hoefde in de eerste ronde niet in actie te komen.

Nederland won tot nu toe één medaille op de WK judo. Sanne Verhagen veroverde brons in de categorie tot 57 kilogram.