Feyenoord en PSV hebben donderdag de groepsfase van de Europa League bereikt.

De Rotterdammers kwamen in eigen huis met de schrik vrij tegen Zorja Loehansk en wonnen door een late treffer van Elvis Manu met 4-3.

PSV zegevierde op bezoek bij Sjachtar Salihorsk met 2-0. Memphis Depay bezorgde de Eindhovenaren met twee late goals de zege.

Feyenoord is na een absentie van zes jaar dit seizoen weer van de partij in de groepsfase van de Europa League.

Te Vrede

De ploeg van trainer Fred Rutten kwam via Mitchell te Vrede op 1-0. Na een doorkopbal van Terence Kongolo maakte Ruben Schaken er in de 27e minuut niet zonder geluk 2-0 van voor Feyenoord, dat kort na de pauze door een eigen doelpunt van Maxim Bili op 3-0 kwam.

Daarna ging er plotseling van alles fout bij de thuisploeg. Met een indraaiende vrije trap zorgde Malinovskji voor 3-1, waarna de thuisclub nog meer begon te knoeien.

Door een rake kopbal van Bili en opnieuw Malinovskji werd het zelfs 3-3. Dankzij Manu, die doeltreffend soleerde, ontsnapte Feyenoord alsnog aan een enorme afgang.

PSV

PSV creëerde in de return tegen Sjachtar Salihorsk weinig mogelijkheden. De thuisclub bracht doelman Jeroen Zoet ook nauwelijks in verlegenheid.

Zo kregen de zo'n 5000 toeschouwers in Borisov, waaronder negen fans van PSV, een saai duel voorgeschoteld.

Halverwege de tweede helft leek Joshua Brenet zijn ploeg alsnog in de problemen te brengen. De rechtsback van PSV mocht van geluk spreken dat hij niet voor de tweede keer in de wedstrijd een gele kaart kreeg.

Depay

Met invaller Narsingh in de gelederen had PSV de dubbele ontmoeting al eerder kunnen beslissen. Zo miste Depay een prachtige kans op 0-1.

Met een doelpunt in de voorlaatste minuut en in blessuretijd revancheerde Depay zich echter nog ruimschoots voor die misser.

Europees avontuur voorbij voor FC Twente en PEC Zwolle