Alejandro Valverde heeft de zesde etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De renner van Movistar bleef op de top van de Alto Cumbres Verdes Chris Froome en Alberto Contador nipt voor.

Valverde nam bovendien de leiderstrui over van Michael Matthews. De Spanjaard heeft in het algemeen klassement vijftien seconden voorsprong op Nairo Quintana en achttien op Contador. Froome volgt op 22 tellen.

Quintana moest donderdag de top drie in de laatste tweehonderd meter van de rit laten gaan en kwam op twaalf seconden achterstand van ploeggenoot Valverde als vijfde over de streep, net achter Joaquin Rodriguez.

Robert Gesink werd op de tiende plaats de beste Nederlander. De Achterhoeker van Belkin moest 33 tellen toegeven op Valverde. Ook Laurens ten Dam (dertiende) en Wilco Kelderman (veertiende) konden de topfavorieten in de slotfase niet volgen. Beiden verloren 44 seconden.

In de algemene rangschikking zijn Gesink (zevende) en Kelderman terug te vinden in de top tien. Gesink en Kelderman hebben respectievelijk 55 en 66 tellen achterstand op Valverde.

Grote test

De zesde etappe van Benalmadena naar La Zubia over 167,1 kilometer beloofde de eerste grote test te worden voor de klassementsrenners. Met een col van tweede en een col van derde categorie was het voorspel nog niet heel lastig, maar de slotklim, de korte maar zeer steile Alto Cumbres Verdes, was dat wel.

Pim Ligthart was niet ontmoedigd door zijn mislukte vlucht van woensdag en was samen met de Spaanse drager van de bergtrui Lluis Mas de eerste aanvaller van de dag.

Het duo kreeg direct alle ruimte van het peloton, dat in de hitte weinig trek leek te hebben om tempo te maken. Een groepje met onder meer Peter Sagan probeerde nog de oversteek de maken naar de koplopers, maar die poging mislukte.

Met nog 113 kilometer te gaan en nog voor de eerste klim was de voorsprong van Ligthart en Mas opgelopen naar meer dan veertien minuten. Dat was het sein voor de Garmin-ploeg van Daniel Martin om op kop van de grote groep te gaan rijden.

Hard ging het nog steeds niet echt. Na drie uur koersen stond er slechts een gemiddelde van 34 kilometer per uur op de teller. Ook in de klim en de afdaling van de Alto de los Bermejales verloren de vluchters weinig tijd. De marge begon pas echt terug te lopen toen Katoesja met nog een kilometer of 35 te gaan Garmin ging helpen in de achtervolging.

Nadat ook Orica-GreenEdge van klassementsleider Michael Matthews kopwerk ging doen, dook de voorsprong van Ligthart en Mas met nog vijftien kilometer te gaan onder de drie minuten.

Ingerekend

Aan de voet van de Alto Cumbres Verdes was er helemaal niets meer over van die voorsprong. Ligthart wist nog wel even te ontsnappen, maar werd op vier kilometer van de meet definitief ingerekend.

In het peloton bepaalde Andrew Talansky in eerste instantie het tempo, maar Valverde nam al snel over. Renners als Haimar Zubeldia en Cadel Evans moesten gelijk lossen en ook voor Daniël Martin, Rigoberto Uran en Daniel Moreno ging het te hard.

De Nederlanders Gesink, Ten Dam en Kelderman bleven lang in de groep met favorieten zitten. Pas in de laatste kilometer werd duidelijk dat het trio niet om de dagzege ging strijden.

Dat deed Rodriguez wel. De Spanjaard ging ten aanval, maar Valverde liet zijn landgenoot niet gaan. Ook Froome, Contador en Quintana sloten niet veel later aan, waarna Valverde het met succes zelf probeerde en de rest achter zich liet.

Bekijk alle klassementen