De roeitweeling Vincent en Tycho Muda heeft donderdag op de Bosbaan in Amsterdam de WK-finale bereikt van de lichte dubbeltwee. De vier-zonder haalde de eindstrijd ook op het nippertje.

De Muda's kenden een trage start in hun halve finale. Vanaf de zesde plaats na 500 meter stoomden ze op naar de vierde positie.

In de laatste 500 meter passeerden ze Denemarken net. Het verschil was op de streep 0,37 seconden in het voordeel van de Nederlanders. De derde plaats was precies voldoende voor deelname aan de strijd om de medailles op zaterdag.

"We hebben gedaan wat we hadden afgesproken. Nu hebben we zin in een medaille'', zeiden de gebroeders kort na hun race.

De Muda's eindigde vorig jaar bij de WK in Zuid-Korea op de zevende plaats. Bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 moest het duo in de lichte vier-zonder met de zesde plek genoegen nemen.

Vier-zonder

De Nederlandse vier-zonder kwam in de halve eindstrijd als derde over de finish in een tijd van 5.56,19. Daarmee hield het vlaggenschip van Oranje de Servische ploeg net achter zich (5.56,47). De eerste drie teams, met ook Australië (5.54,39) en Griekenland (5.55,89), verdienden een ticket voor de eindstrijd.

De vier-zonder is op één positie gewijzigd ten opzichte van het kwartet dat vorig jaar in Zuid-Korea verrassend goud veroverde. Olivier Siegelaar heeft de plaats ingenomen van Kaj Hendriks, die dit seizoen door een rugblessure geruime tijd was uitgeschakeld.

Hij roeit bij deze WK in de Holland Acht, die al is uitgeschakeld in de strijd om de medailles.

De vier-zonder, met ook Boaz Meylink, Mechiel Versluis en Robert Lücken in de boot, behaalde vorige maand bij de wereldbekerfinale in Luzern zilver achter de Britse ploeg.

Twee-zonder

De overige Nederlandse boten hadden minder succes. Rogier Blink en Mitchel Steenman slaagden er in de twee-zonder niet in de finale te bereiken.

De Nederlanders waren tijdens hun halve eindstrijd op de Bosbaan met name in gevecht met de Amerikaanse boot voor een plekje bij de eerste drie, maar ze moesten uiteindelijk ruim drie seconden toegeven op de VS.

Door hun vierde plaats zullen Blink en Steenman genoegen moeten nemen met de B-finale op het olympische nummer.

Het duo dat vorig jaar brons pakte bij de WK was een medaillekandidaat in eigen land. Ze wonnen dit seizoen goud bij de wereldbekerwedstrijd in Sydney en zilver bij de EK in Belgrado. Door ziekte van Blink kon het ervaren duo bij de wereldbekerfinale vorige maand in Luzern niet van start gaan.

Vrouwen acht

De Nederlandse vrouwen acht haalde de finale net niet. De ploeg van stuurvrouw Ae-Ri Noort eindigde in de herkansing op de derde plaats, 0,07 seconde achter nummer twee Rusland.

De eerste twee, met China als nummer één, gingen door naar de eindstrijd. De vrouwen acht sluit de WK af in de B-finale, evenals de Holland Acht bij de mannen.

De vrouwen acht behaalde brons bij de Olympische Spelen van Londen 2012. Van die ploeg is in het huidige opleidingsteam niemand meer over.

Dubbelvier

De Nederlandse vrouwen dubbelvier, bestaande uit Chantal Achterberg, Ellen Hogerwerf, Olivia van Rooijen en Carline Bouw, kwamen in de halve eindstrijd veel tekort.

Het kwartet vorig jaar nog vierde bij de WK, ging als vijfde over de finish. De eerste drie teams (Duitsland, Australië en Canada) kwalificeerden zich voor de finale.

De achterstand van Nederland op nummer drie Canada bedroeg ruim zes seconden.

Niet-olympisch

Tim Weerkamp en Ivo de Graaf hebben ook naast een finaleplaats gegrepen in de lichte mannen twee-zonder. Het Nederlandse duo eindigde in de halve finale als vijfde, waar een plek bij de eerste drie vereist was.

De 23-jarige Weerkamp en 22-jarige De Graaf kwamen een kleine 3 seconden tekort voor de derde plaats en zullen nu vrijdag starten in de B-finale.

Eerder dit jaar eindigden de Nederlanders als derde bij de EK op dit niet-olympische nummer.

Marie-Anne Frenken werd in de lichte skiff ook veroordeeld tot de B-finale. De 28-jarige Nederlandse, die zilver pakte op de EK, was anderhalve seconde langzamer dan de Duitse Leonie Pless, die als de nummer drie als laatste naar de A-finale mocht.