De KNVB vindt het teleurstellend dat de Europese voetbalbonden nog geen initiatief hebben genomen om met een tegenkandidaat voor FIFA-voorzitter Sepp Blatter te komen.

Donderdag bleek dat UEFA-voorzitter Michel Platini komend jaar niet de strijd aan wil gaan met de 78-jarige Zwitser.

"De KNVB vond Platini de meest logische kandidaat om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden, maar respecteert zijn keuze zich niet verkiesbaar te stellen", stelt de Nederlandse voetbalbond in een persbericht.

"Tegelijkertijd blijft de KNVB van mening dat de FIFA in het belang van het voetbal een nieuwe voorzitter moet krijgen."

Tijdens het FIFA-congres in juni riep KNVB-voorzitter Michael van Praag om het aftreden van Blatter.

"Als Nederland staken wij toen onze nek uit, omdat wij het belangrijk vinden dat er binnen de FIFA hervormingen doorgevoerd worden", aldus Van Praag.

"Wij kregen toen veel steunbetuigingen van andere bonden. Die steun krijgt nu geen concreet vervolg en dat is teleurstellend. Het voetbal verdient namelijk een wereldvoetbalbond met een beter imago. Ons speerpunt is een transparantere en geloofwaardigere FIFA."

2019

De Europese bonden kwamen donderdag wel overeen te werken aan een gezamenlijke kandidaat voor de FIFA-verkiezingen van 2019.

"Natuurlijk steunt de KNVB deze intenties, maar wat ons betreft moeten er ook op korte termijn veranderingen komen", stelt Van Praag.

"De hervormingen binnen FIFA moeten we op de agenda houden. In het bondsbestuur zullen we de aankomende periode overleggen over de mogelijkheden van de KNVB om daar invloed op te hebben."

UEFA-voorzitter Platini ziet af van strijd met Blatter