Het bestuur van de zwembond KNZB staat volledig achter het beleidsplan dat technisch directeur Joop Alberda heeft gemaakt. Dat heeft voorzitter Erik van Heijningen donderdag laten weten.

"Inhoudelijk vinden we het een goed plan. We hebben er ook al een paar keer over gesproken, maar we hebben dat in de vergadering van woensdagavond nog een keer bekrachtigd'', aldus Van Heijningen.

Alberda, die veel steun geniet bij de zwemmers en de coaches, wil onder meer een zogenaamde elitegroep creëren met uitzonderlijke zwemmers, die op grond van onder meer hun prestaties en instelling recht krijgen op privileges.

Ook wil de voormalig volleybalcoach de topsportgroepen van het Nederlandse zwemmen meer centraliseren en de trainingsgroepen groter maken, zodat er minder kans is op onderlinge irritaties. Bovendien wil hij een uitgebreid programma bieden voor de talenten op de midden- en lange afstanden.

"Voor dit jaar is de uitvoering ook geen probleem", stelt Van Heijningen. "Voor 2015 en 2016 gaan we steun vragen aan sportkoepel NOC*NSF. Ik ga ervan uit dat dit goed gaat komen.''

Het contract van Alberda bij de bond loopt op 1 september af. Hij heeft als voorwaarden voor langer verblijf gesteld dat zijn plan financieel volledig wordt onderbouwd.  "Dat is mijn absolute eis, anders ga ik er niet aan beginnen, dus we moeten nog afwachten'', aldus Alberda.