Anicka van Emden is er donderdag niet in geslaagd door te dringen tot de kwartfinales bij de WK judo in Tsjeljabinsk.

De 27-jarige Nederlandse verloor in de categorie tot 63 kilogram op ippon van de Japanse Miku Tashiro.

Beide judoka's deden weinig voor elkaar onder, waardoor een zogenoemde 'golden score' de beslissing moest brengen. Daarin belandde Van Emden op haar rug.

Eerder op de dag won de Nederlandse nog overtuigend (op ippon) van Zuhra Madraimova uit Turkmenistan.

Van Emden, die in de eerste ronde niet in actie hoefde te komen, veroverde op het voorbije WK én EK de bronzen medaille.

Balen

De vroegtijdige uitschakeling was een zware tegenvaller voor Van Emden. ''Het is echt heel erg balen'', zei ze na haar partij tegen de NOS.

''Ik kwam hier gewoon voor goud. Ik ben in topvorm. Ik werd goed wakker en ik dacht: dit kan wel eens een mooie dag worden. Ik wist dat ik een pittige loting had, maar ik dacht: ik ga die partij gewoon binnenslepen. Ik heb er alles aan gedaan, maar het was niet goed genoeg.''

Van Emden verloor al twee keer eerder van Tashiro. ''Zij ligt mij gewoon niet goed. Ze heeft een heel sterke grip, is fysiek sterk en is heel snel en handig met haar voeten. Dat haalt je uit je spel en ze is erg goed met grondjudo. Dat is wat haar een lastige judoka maakt, maar niet onoverkoombaar.''

Straf

Van Emden kreeg in de slotfase van de partij een straf omdat ze buiten de mat stapte. ''Dat sloeg nergens op. Maar gelukkig krijgt zij er twintig seconden voor tijd ook één. Toen kwam het aan op de golden score."

"Eerst kwam ik met een aanval, maar daarna kwam er een van haar en die kon ik niet meer tegenhouden.''

Sanne Verhagen bezorgde Nederland woensdag de eerste medaille op de WK judo. De debutante veroverde brons in de categorie tot 57 kilogram.