Het Nederlands basketbalteam heeft zich woensdag voor het eerst sinds 1989 voor een EK gekwalificeerd door het laatste duel in de kwalificatie in Leiden knap met 68-55 van Montenegro te winnen.

Oranje kwam zo uit op vier zeges en twee nederlagen en na enig rekenwerk bleek de ploeg op puntencoëfficiënt bij de zes beste nummers twee van de zeven kwalificatiegroepen te horen.

De sleutel voor Nederland, dat de uitwedstrijd in Montenegro tien dagen geleden met 65-60 had gewonnen, lag wederom in een zeer sterke en fysieke verdediging. In de laatste drie kwarten maakten de bezoekers maar 37 punten.

Het EK van volgend jaar is toegewezen aan Oekraïne, maar door de politieke situatie in dat land is het niet zeker of het toernooi daar ook daadwerkelijk zal worden gespeeld.

Afhankelijk

Nederland wist voor de wedstrijd dat het sowieso moest winnen van Montenegro, maar dat het ook afhankelijk was van de uitslagen op andere velden en dat er flink gerekend zou moeten worden.

Door een zege van Letland tegen Roemenië, winst van Hongarije tegen Tsjechië en een overwinning van Zweden tegen Slowakije had de ploeg van Toon van Helfteren, die een relatief slecht puntensaldo had, in ieder geval een kans.

Dat was op zichzelf al een prestatie, aangezien het nationale mannenteam twee jaar geleden door geldgebrek eigenlijk was opgeheven door de basketbalbond, vorig jaar kwalificatie dichtbij was maar een administratieve fout daar een streep doorheen zette en het feit dat deze zomer bij de eerste training minder dan 10 van de 42 uitgenodigde spelers op kwamen dagen.

Oranje begon voorzichtig aan het duel, maar nadat de genaturaliseerde Amerikaan Taylor Rochestie namens de bezoekers voor 5-9 had gezorgd, verhoogde Nederland de intensiteit aan beide kanten. 

Een 12-0 tussensprint zorgde voor een 17-9 voorsprong, maar drie driepunters op rij van de Montenegrijnen betekende dat zij het eerste kwart toch nog met een voorsprong van één punt afsloten.

Uit de kom

In het tweede kwart leken de fysiek spelende gasten na een onsportieve fout van center Nick Oudendag wat weg te lopen, maar dat was het moment voor Oranje-aanvoerder en aanjager Arvin Slagter om op te staan.

De guard, met zijn 28 jaar de oudste speler van de ploeg, bracht het verschil door vijf punten op rij terug tot één, maar bij zijn laatste score, een driepunter, schoot zijn vinger uit de kom. Deze werd door de medische staf direct teruggezet, maar Slagter had zichtbaar veel pijn.

Met een aan elkaar getapete ringvinger en pink van zijn rechterhand - de hand waarmee hij schiet - begon Slagter 'gewoon' aan de tweede helft, die startte met drie punten voorsprong voor Montenegro.

Fast break

Na drie Nederlandse scores op rij om de tweede helft te beginnen, waarvan twee uit een fast break, moest de coach van Montenegro direct in een time-out vluchten.

Het sorteerde niet het gewenste effect, want de nummer 74 van de wereldranglijst had alle mogelijk moeite om de basket te vinden. Pas halverwege het derde kwart zorgde Sead Sehovic met een enigszins fortuinlijke driepunter voor de eerste score van de Montenegrijnen (38-36).

Oranje bleef met vertrouwen spelen in de uitverkochte en sfeervolle Vijf Meihal. Een lay-up van Leon Williams zorgde ervoor dat Nederland voor het eerst een marge van tien had en aan het eind van het derde kwart, waarin Montenegro maar vijf punten aantekende, was het verschil zelfs twaalf (50-38).

Explosie

In het laatste kwart zorgde een driepunter van Roeland Schaftenaar direct voor een explosie van vreugde in Leiden en door de felle defensie waar ploegen van Van Helfteren bekend om staan, kwam Montenegro niet binnen de tien punten.

Met nog twee minuten te gaan werd het toch nog heel spannend na balverlies voor Nederland en een lay-up voor Suad Sehovic. Toen het na twee vrije worpen ook nog 60-51 werd, had Van Helfteren een time-out nodig.

Winst met een verschil van vijf punten zou genoeg zijn voor een historische EK-kwalificatie en zeer toepasselijk zorgde aanvoerder Slagter, die al zo veel teleurstellingen heeft meegemaakt met de nationale ploeg, met zijn eerste twee scores sinds zijn blessure voor de beslissing.

Trotse bondscoach Van Helfteren: 'Dit hadden we nooit verwacht'