John Degenkolb heeft woensdag zijn tweede ritzege in deze Vuelta geboekt. De Duitser van Giant-Shimano was in de vijfde etappe in de sprint te sterk voor Nacer Bouhanni en de Nederlander Moreno Hofland.

Degenkolb was dinsdag ook al de snelste in de vierde etappe.

Hij kreeg in finishplaats Ronda wel meer tegenstand van de concurrentie dan een dag eerder. Bouhanni en Hofland kwamen echter net te kort.

De Australiër Michael Matthews houdt de rode leiderstrui. Wilco Kelderman klom naar de achtste plaats in het algemeen klassement met 32 seconden achterstand op Matthews. Robert Gesink bezet de tiende plaats.

Ligthart

Pim Ligthart en Tony Martin zochten al snel de aanval in de bijna 180 kilometer lange rit naar Ronda. Het peloton wilde de Nederlander en de Duitser echter niet te veel ruimte geven. Martin won in de afgelopen Tour nog een etappe na een lange vlucht, maar hield het deze keer 80 kilometer van de streep voor gezien.

Ligthart probeerde in zijn eentje vooruit te blijven, maar werd op ruim 30 kilometer van de finish gegrepen door het op hol geslagen peloton. Tinkoff-Saxo profiteerde van een stevige zijwind en voerde het tempo op.

Het peloton werd uit elkaar geslagen, maar de coupe van de ploeg van Alberto Contador mislukte. Alle favorieten zaten in de eerste groep, waardoor het tempo weer omlaag ging en de meeste renners weer konden aansluiten.

Ondanks een klimmetje van de derde categorie in de slotfase zaten de meeste sprinters in het peloton. Degenkolb toonde zich in de massasprint net als dinsdag de sterkste. Hij troefde Bouhanni en Hofland af.

Froome

Chris Froome pakte onderweg nog twee seconden terug op zijn concurrenten. Bij de tussensprint ging hij ervandoor met Christian Knees en legde beslag op de bonificatieseconden.

Verhoeven: 'Klassementsrenners moeten met de billen bloot' Degenkolb moest improviseren in sprint | Bekijk de uitslag en alle klassementen in de Vuelta