Dressuurrijdster Adelinde Cornelissen heeft woensdag net naast een medaille gegrepen op de Grand Prix Special bij de Wereldruiterspelen. 

De Nederlandse maakte met haar paard Parzival een grote fout en kwam daardoor slechts tot een score van 79,342 procent en de vierde plaats.

Het goud was in Caen voor Charlotte Dujardin. De Britse scoorde 86,120 procent. Achter Dujardin waren het zilver en brons voor Duitsland. Helen Langehanenberg kwam met 84,468 procent het dichtst in de buurt van de olympisch kampioene. Kristina Sprehe werd met 79,762 procent derde.

Diederik van Silfhout deed het met een negende plaats (75,924 procent) uitstekend. Hij was in de eerste helft van het schema van dertig deelnemers gestart. Hans Peter Minderhoud werd met een score van 75,630 procent elfde.

Edward Gal werd op zijn vervangende paard Glock's Voice slechts 25e. Hij kwam niet verder dan een score van 70,392 procent. Gal was de enige Nederlandse ruiter die zich niet voor de kür op muziek vrijdag kwalificeerde. Het Nederlands team veroverde dinsdag brons in de landenwedstrijd.

Boos

Cornelissen begon in de ring op Parzival buiten haar schuld te laat met haar proef. Dat kostte haar wat strafpunten en uiteindelijk ook de derde plaats. Het Nederlandse kamp diende na afloop nog wel een protest in tegen de gang van zaken. 

''Maar uiteindelijk kom ik waarschijnlijk toch nog net tekort voor brons. Toch wilden we het er niet bij laten zitten. Want regels zijn prima, maar dan moet je ze wel goed naleven'', laat Cornelissen bij de NOS weten.

Volgens de Nederlandse amazone werd ze in de gang van het stadion te lang tegengehouden door officials. ''Ik stond daar juist al te wachten om te voorkomen dat we te laat in de ring zouden zijn. Nu gebeurde het toch en daar ben ik best wel boos over. Daardoor moest we een beetje halsoverkop aan onze proef beginnen.''

''Ik had met Parzival hele goede stukken, maar doordat ik meer risico wilde nemen dan dinsdag, ontstond dan toch dat ene foutje. Parzival begon te vroeg met de piaffe. Jammer, we zullen vrijdag in de kür revanche nemen.''