De Holland Acht heeft woensdag bij de wereldtitelstrijd op de eigen Bosbaan in Amsterdam een teleurstellend seizoen niet kunnen redden. 

De ploeg van coach Geert-Jan Derksen eindigde in de herkansing op de vierde plaats in een tijd van 5.49,230. Alleen de eerste twee teams plaatsten zich voor de A-finale. Dat waren in deze manche Frankrijk (5.42,910) en Verenigde Staten (5.43,320).

De vernieuwde en verjongde Holland Acht veroordeelde zichzelf opnieuw tot een optreden in de B-finale.

''We hebben beter gevaren dan maandag, maar het was toch nog niet voldoende'', concludeerde Kaj Hendriks, de man die vorig jaar met de Holland Vier in Zuid-Korea de wereldtitel veroverde. 

In de serie maakte David Kuiper maandag kort na de start een mishaal. Daarna kon Oranje zich niet meer herstellen. Een revanche zat er woensdag totaal niet in. De Nederlandse ploeg kon met een tijd van 5.49,230 niet tippen aan Frankrijk (5.42,910) en Verenigde Staten (5.43,320), die de twee tickets voor de A-finale veiligstelden.

Eerder op woensdag wist de Nederlandse Vrouwen Acht heeft zich in Amsterdam niet rechtstreeks te plaatsen voor de finale. In de van dinsdag naar woensdag uitgestelde heats werd Oranje vijfde in zijn reeks.

Alleen de winnaars van de beide heats, Canada en de Verenigde Staten, gingen door naar de finale. Alle andere teams komen uit in de herkansing.

Dubbel vier

De mannendubbelvier haalde via de herkansing geen plaats in de halve finale. Een derde plaats in de race was slechts goed voor een plaats in de halve eindstrijd voor de C- en D-finales.

Harold Langen, Peter van Schie, Derk Noordhuis en Meindert Klem waren nog wel aan een goede inhaalrace bezig. Van een zesde plaats rukten ze op naar de derde, maar meer zat er niet in.

De Nederlandse mannentwee-met-stuurman heeft zich geplaatst voor de finale. In hun herkansing eindigden Nanne Sluis en Gerben Spoelstra met stuurman Paul Janssen als tweede. Duitsland werd afgetekend eerste. Argentinië en Zuid-Afrika bereikten via de andere herkansing de finale.

De Nederlandse twee-met kende een langzame start, maar stoomde daarna zichtbaar op. Op 500 meter lagen de mannen nog vijfde, maar halverwege waren ze al vierde en op 1500 meter was de derde plaats bereikt. De eindsprint was voldoende om de Verenigde Staten van de tweede plaats te stoten.

De lichte dubbelvier met Berend Mortier, Bart Lukkes, Conno Kuyt en Daan Klomp plaatste zich eveneens voor de A-finale.

Lichte dubbeltwee

De roeitweeling Tycho en Vincent Muda kwalificeerde zich woensdag voor de halve finales van de WK. Het markante duo kwam in de vierde race van de kwartfinales in de lichte dubbeltwee als derde over de finish in een tijd van 6.41,850. 

De Muda's moesten voorrang verlenen aan de Duitsers Moritz Moos/Jason Osborne (6.38,740) en de Zuid-Afrikanen James Thompson/John Smith (6.40,890). Deze drie koppels kwalificeerden zich voor de halve eindstrijd.

In de dubbeltwee kwamen Thijs van Luijk en Dirk Uittenbogaard tekort in de herkansing. Het duo kwam als derde binnen. Alleen de eerste twee koppels gingen door naar de halve eindstrijd.

Braas

Ook Skiffeur Roel Braas bereikte de halve finales in Amsterdam. De Noord-Hollander kwam in zijn race in de kwartfinales als tweede over de finish in een tijd van 7.15,03, ruim achter de Duitser Marcel Hacker (7.12,06). 

Ook nummer 3 Stanislau Tsjkarbasjenia uit Wit-Rusland (7.17,73) verzekerde zich van een ticket voor de halve eindstrijd.

Lisa Scheenaard kwalificeerde zich eveneens in de skiff voor de halve eindstrijd. De Nederlandse roeister eindigde in de tweede manche van de kwartfinales als derde, op ruime afstand van Magdalena Lobnig uit Oostenrijk en de Deense Fie Udby Erichsen. De eerste drie plaatsten zich voor de halve finales.