WELKOM - Het had zijn tweede overwinning op rij kunnen worden, maar Valentino Rossi ging zondag in Welkom bij de Grote Prijs van Zuid-Afrika in de fout. De Italiaanse motorcoureur, leider in de stand om het wereldkampioenschap van de MotoGP-klasse, ging in de laatste ronde verkeerd een bocht in, waardoor hij de achterkant van zijn viertaktmachine niet meer onder controle had.

Zijn Japanse merkgenoot Tohru Ukawa profiteerde en won. Rossi eindigde nog als tweede. Wel was hij ontevreden over het slot van zijn race. "Ik maakte zelfs twee fouten op het einde. Maar goed, de tweede plaats is niet verkeerd voor het kampioenschap en de motor rijdt goed."

Van den Goorbergh

Jurgen van den Goorbergh kwam als elfde over de eindstreep en pakte zijn eerste vijf wereldbekerpunten. In de vorige race, in Japan, was de enige Nederlander in deze klasse nog ten val gekomen. Marco Melandri won de race in de 250 cc-klasse.

Hij leidde op zijn Aprilia van start tot finish. De Italiaan was veel beter weg dan zijn landgenoot Franco Battaini, die pole-position had en tweede zou worden. De Spanjaard Fonsi Nieti maakte het succes voor Aprilia compleet.

Wereldkampioen Manuel Poggiali was de beste in de 125 cc-klasse. De 19-jarige uit San Marino, gezeten op een Gilera, hield op het circuit van Welkom de Fransman Arnaud Vincent achter zich. De Spanjaard Daniel Pedrosa eindigde als derde.