Celtic is er niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League. De ploeg van Virgil van Dijk en Derk Boerrigter was over twee wedstrijden niet opgewassen tegen het Sloveense Maribor; na een 1-1 gelijkspel volgde dinsdag een 1-0 nederlaag.

Daardoor moeten de Schotten genoegen nemen met een plek in de Europa League.

Van Dijk maakte de negentig minuten vol in het centrum van de verdediging bij 'The Bhoys'. Boerrigter mocht na 72 minuten op komen draven van manager Ronny Deila en pakte een gele kaart in de laatste minuut.

De buitenspeler zag drie minuten na zijn invalbeurt Maribor op voorsprong komen door een treffer van de Braziliaan Marcos Tavares.

In het resterende kwartier kwam Celtic niet meer tot scoren, waardoor de Slovenen doordringen tot het hoofdtoernooi van de Champions League.

De Schotten werden eerder in het kwalificatietoernooi al uitgeschakeld door Legia Warschau, maar profiteerden van een reglementaire schorsing die de Polen werd opgelegd vanwege het opstellen van een geschorste speler.

Martins Indi

Bruno Martins Indi wist met FC Porto wel een plekje in de groepsfase te bemachtigen.

De Portugezen zegevierden met 2-0 van Lille, nadat de eerste ontmoeting in Frankrijk al met 1-0 werd gewonnen.

De Nederlandse verdediger had een basisplaats en zag zijn Algerijnse ploeggenoot Yacine Brahimi vlak na rust de score openen. Jackson Martinez gooide de wedstrijd in de 69e minuut in het slot.

Gorter

Met AZ-huurling Donny Gorter als invaller in de 62e minuut redde het Deense Aalborg BK het niet in de return tegen Apoel Nicosia.

Het duel op Cyprus eindigde in 4-0 voor de thuisploeg, na 1-1 in Denemarken.

Bate Borisov uit Wit-Rusland plaatste zich met een ruime zege tegen Slovan Bratislava (3-0 na 1-1 in de eerste wedstrijd) voor de groepsfase van de CL.

Zenit

Zenit Sint-Petersburg heeft zich overtuigend geplaatst voor de groepsfase. De Russische ploeg versloeg op eigen veld Standard Luik in de return van de play-offs met 3-0. Het team van coach André Villas-Boas had het eerste duel in België al met 1-0 gewonnen.

De Braziliaan Hulk bracht in de thuiswedstrijd na de rust twee treffers op zijn naam. De Venezolaan Salomon Rondon maakte het andere doelpunt voor de Russen, die vanaf de 44e minuut met tien man verder moesten na de tweede gele kaart voor Viktor Faizoelin.

Ook Standard Luik, dat doorgaat in de Europa League, beëindigde de return met tien man door een rode kaart voor Ricardo Faty in de 89e minuut.