John Degenkolb is dinsdag met overmacht naar de dagzege in de vierde etappe van de Vuelta gesprint. De Duitser kwam als eerste over de streep in de straten van Cordoba.

Vicente Reynes (IAM Cycling) en klassementsleider Michael Matthews (Orica-GreenEdge) kwamen er in de massasprint niet aan te pas tegen de coureur van de Nederlandse equipe Giant-Shimano.

De rode leiderstrui bleef zodoende in het bezit van Matthews, die achterin het peloton aanvankelijk diep moest gaan om bij te kunnen blijven maar zijn voorsprong op Movistar-renners Nairo Quintana (acht seconden) en Alejandro Valverde (vijftien seconden) behield.

Wilco Kelderman en Robert Gesink bleven met 27 seconden achterstand de beste Nederlanders in het algemeen klassement, op plek tien en elf. Alberto Contador bezet de negende plek met een even grote achterstand als het Belkin-tweetal, terwijl Chris Froome vijftiende staat op 35 seconden.

De relatief vlakke etappe met twee colletjes in de slotfase stond vooral in het teken van een gestrande vlucht van Sebastien Turgot, Gert Joeaar, Javier Aramendia en Jimmy Engoulvent. Het viertal reed in de eerste kilometers al weg en werd pas op zo'n vijftig kilometer voor de finish grotendeels ingerekend door het peloton.

Engoulvent bleef nog wel enige tijd aan de leiding rijden met Amets Txurruka, maar moest zich niet veel later ook gewonnen geven. Ook een poging van Valverde, voor aanvang van de rit derde in het klassement, en drie medevluchters strandde voortijdig. Omdat het peloton in het vervolg bijeenbleef, volgde een massasprint waarin Degenkolb zich de sterkste toonde.

Bekijk de uitslag en alle klassementen in de Vuelta

Kelderman: 'Temperatuur van 40 graden maakte het zwaar' | Degenkolb na zesde etappezege: 'Ik hou van de Vuelta'