Fernando Alonso heeft een World Tour-licentie aangevraagd bij de UCI. Dat heeft zijn zaakwaarnemer Luis Garcia Abad dinsdag bevestigd.

Het wielerteam van de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 is daarmee een stap dichterbij gekomen.

Probleem is wel dat Alonso's mensen tot 1 oktober geen renners mogen benaderen omdat het team pas op z'n vroegst op die datum wordt geregistreerd.

"Dat zou illegaal zijn. We hebben nog met niemand formeel gesproken", legt Garcia Abad uit in gesprek met Biciciclismo. "In het voetbal mag je ook geen hands maken in het strafschopgebied."

De meeste wielertransfers vinden in augustus en september plaats. Peter Sagan bijvoorbeeld maakte eerder deze maand bekend dat hij Cannondale voor Tinkoff-Saxo verruilt.

Om deel uit te maken van het hoogste niveau in het wielrennen moet Alonso een aantal renners contracteren met veel World Tour-punten, anders voldoet hij niet aan de sportieve criteria en moet hij beginnen in de Pro Continental Tour, het een na hoogste niveau in het wielrennen.

"Het is niet dat we twijfelen tussen de ene en de andere optie", verduidelijkt Garcia Abad. "Als we genoeg punten hebben, beginnen we in de World Tour, zo niet, dan belanden we in de Pro Continental Tour."

Overzicht: De belangrijkste wielertransfers