Haase verliest van gehavende Murray, Bertens moet opgeven

Op de eerste dag van de US Open zijn maandag meteen twee van de drie Nederlandse deelnemers in het enkelspel uitgeschakeld.

Robin Haase kon het niet bolwerken tegen een gehavende Andy Murray en Kiki Bertens moest vanwege ziekte opgeven tegen Timea Bacsinszky.

Haase moest in vier sets zijn meerdere erkennen in Murray, die duidelijk met fysieke problemen kampte: 6-3, 7-6 (6), 1-6 en 7-5. De partij in het Louis Armstrong Stadium duurde drie uur en acht minuten.

De Hagenaar kampte in de Amerikaanse hitte zelf ook met voetklachten en werd behandeld door de fysiotherapeut.

Murray, winnaar van de US Open in 2012, is als achtste geplaatst in New York. Haase kwam nog nooit verder dan de tweede ronde in het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar.

Slecht begin

De Nederlandse nummer zeventig van de wereld begon erg slecht aan de partij en kwam binnen een mum van tijd met 4-0 achter. Haase knokte zich terug tot 5-3, maar moest de set toch aan Murray laten.

In de tweede set ging Haase beter spelen en nam hij een break voorsprong. Nu herstelde Murray zich echter en won de tiebreak met 8-6 ondanks twee verspeelde setpunten.

Aan het begin van de derde set viel Murray mede door zijn lichamelijke ongemakken ver terug en Haase profiteerde daar dankbaar van door de set met 6-1 te winnen.

In de vierde set leek Murray zich langzaam gewonnen te geven. De Brit bewoog bijna niet meer en Haase kwam met 4-1 voor. De Nederlander begon even later toch fouten te maken en Murray kwam uit geslagen positie terug en won de partij door de 7-5 winst in de vierde set.

Overgeven

Bertens was op baan acht van Flushing Meadows goed op weg naar de tweede ronde. Ze won de eerste set van haar Zwitserse opponente Bacsinszky in de tiebreak: 7-6 (7).

Op 2-2 in de tweede set begonnen de problemen voor Bertens. De Wateringse moest overgeven op de baan en viel tussen de punten door uit het niets op de grond.

Bertens werd een paar keer behandeld door de doktoren, maar kon de partij uiteindelijk niet voortzetten. Ze stond op dat moment met 4-3 achter in de tweede set.

Door de uitschakeling van Bertens en Haase is Igor Sijsling de laatst overgebleven Nederlander in het enkelspel. De Amsterdammer speelt dinsdag tegen Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek.

Murray kreeg kramp: 'Gewonnen zonder benen te gebruiken' I Haase baalt van fysiek ongemak en fysiotherapeut

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie