Matthews slaat dubbelslag in derde etappe Vuelta

Michael Matthews heeft maandag de derde etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven.

De Australiër kwam na de lastige laatste kilometers van de rit naar Arcos de la Frontera als eerste over de finish. Matthews hield de Ier Daniel Martin en de Spanjaard Joaquim Rodriguez net achter zich. Wilco Kelderman kwam als vierde over de meet.

Matthews maakte door zijn ritzege genoeg tijd goed op Alejandro Valverde om de rode leiderstrui over te nemen. De Spanjaard van Movistar heeft nu elf seconden achterstand op Matthews en staat derde.

Valverdes Colombiaanse ploeggenoot Nairo Quintana is de nummer twee, op vier tellen van de Australische klassementsleider.

Vijf vluchters

De renners kregen in de derde rit in het zuidwesten van Spanje vier cols van de derde categorie op hun pad bij temperaturen van rond de 35 graden. De top van het laatste obstakel, de Puerto del Boyar van 1100 meter hoogte, lag op 54 kilometer van de streep.

Na een kilometer of tien in de etappe die begon op een vliegdekschip in de haven van Cadiz en voerde naar Arcos de la Frontera over 197,8 kilometer gingen vijf renners er vandoor.

Jacques Janse Van Rensburg hoorde net als zondag bij de vluchters en de Zuid-Afrikaan van Team MTN kreeg Danilo Wyss (BMC), Lluis Mas (Caja Rural), Jonathan Fumeaux (IAM Cycling) en Jérôme Cousin (Europcar) met zich mee.

Het peloton deed het met een gemiddelde onder de 35 kilometer per uur rustig aan, en dus had het kwintet vooraan na vijftig kilometer een voorsprong van meer dan 8 minuten. Orica-GreenEdge vond dat het moment om wat tempo te gaan maken.

Puerto de Gallis

Het werk van de Australische ploeg van Matthews had direct effect. Na de eerste twee cols, de Puerto de Gallis en de alto Alcornocales, was de voordelige marge van de koplopers nog maar een minuut of drie.

De vluchters streden op de klimmen vanzelfsprekend wel om de punten voor de bergtrui en Cousin kwam de eerste twee keer als eerste boven.

De samenwerking bij de voorsten werd steeds slechter en dus ging Mas met nog 73 kilometer te gaan op de trappers staan. De 24-jarige Spanjaard loste al snel zijn medevluchters en kwam op de laatste twee cols als eerste boven.

Terwijl Wyss, Fumeaux, Cousin en Van Rensburg werden teruggepakt door het peloton, bleef Mas nog enige tijd voor de grote groep uitrijden, maar met nog 25 kilometer te gaan was ook zijn avontuur voorbij.

In de pittige slotfase, waarin onder meer Ryder Hesjedal, Valverde, Fabio Aru, Laurens ten Dam, Jurgen Van den Broeck en Maxime Monfort een handvol seconden verloren, was het uiteindelijk Matthews die Martin en Rodriguez achter zich hield en daarmee ook de leiderstrui pakte.

Kelderman blij met vierde plaats: 'Dit had ik niet verwacht' | Bekijk alle klassementen

Lees meer over:
Tip de redactie