Drie Nederlandse boten naar volgende ronde op WK roeien

Op de tweede dag van de WK roeien op de Bosbaan in Amsterdam hebben drie Nederlandse boten zich verzekerd van een plek in de volgende ronde.

Tim Weerkamp en Ivo de Graaf mogen zich na een tweede plaats opmaken voor de halve finales van de lichte mannen twee-zonder.

Mirte Kraaijkamp, Elisabeth Woerner, Maaike Head en Ilse Paulis waren in de series van de lichte vrouwen dubbelvier de snelste boot en mogen vrijdag in de A-finale uitkomen.

Nederland won vorig jaar in Zuid-Korea WK-goud op dit onderdeel. Het team bestond destijds uit Kraaijkamp, Head, Rianne Sigmond en Marie-Anne Frenken

Joris Pijs, Jort van Gennep, Bjorn van den Ende en Timothee Heijbrock wisten in de lichte mannen vier-zonder direct door te dringen tot de halve finales. De tweede plaats in de series op twee seconden achter Groot-Brittannië was daarvoor genoeg.

Holland Acht

De Holland Acht vervulde in Amsterdam een bijrol. De ploeg van stuurman Peter Wiersum moest in de tweede serie genoegen nemen met de zesde en laatste plaats op ruim 15 seconden van het winnende Polen.

Alleen de nummer één van de manche plaatste zich direct voor de finale. De andere vijf teams zijn op de herkansing aangewezen.

De Holland Acht heeft dit seizoen nog niet veel laten zien. Het voormalige vlaggenschip van Oranje eindigde bij de EK in Belgrado op de zevende plaats. Bij de wereldbekerfinale in Luzern kwam de Nederlandse ploeg vorige maand eveneens op de zevende positie uit.

Mannen

Nanne Sluis, Gerbren Spoelstra en stuurman Paul Janssen werden in de twee-met veroordeeld tot de herkansingen. De Nederlandse boot eindigde op ruime afstand van Nieuw-Zeeland als tweede in zijn serie en alleen de winnaar plaatste zich voor de finale.

Thijs van Luijk en Dirk Uittenbogaard wisten zich in de mannen dubbeltwee ook niet rechtstreeks te plaatsen voor de halve finales. De Nederlanders roeiden in de series naar de vierde tijd: 6.34,25.

Daarmee was de achterstand op winnaar Duitsland (6.19,28) aanzienlijk. De 24-jarige Van Luijk en Uittenbogaard eindigden eerder dit jaar als vijfde bij de Europese kampioenschappen in Belgrado.

In de mannen lichte dubbelvier zal Nederland zich via de herkansingen moeten kwalificeren voor de eindstrijd. Conno Kuyt, Berend Mortier, Bart Lukkes en Daan Klomp werden derde in hun heat.

Vrouwen

Inge Janssen en Nicole Beukers zijn veroordeeld tot de herkansingen van de vrouwen dubbeltwee. Het Nederlandse duo werd tweede in de series, op tien seconden van de Poolse boot. Alleen de winnaars plaatsten zich rechtstreeks voor de halve eindstrijd.

De herkansingen voor dit olympische nummer zijn woensdag. Janssen en Beukers, bij de EK van dit jaar goed voor brons, zitten in een zogeheten prioriteitsboot van de roeibond en zijn ervan overtuigd dat ze de finale gaan halen in eigen land.

Kirsten Wielaard, Jose van Veen, Lies Rustenburg en Janneke van der Meulen kwamen in de series van de vrouwen vier-zonder vier seconden tekort voor een plek in de finale. De eerste twee plaatsen zich voor de eindstrijd en Nederland eindigde als derde. Het kwartet gaat nu verder in de herkansingen.

NUwerk

Tip de redactie