Van den Hoogenband hoopte op meer uitschieters bij EK zwemmen

Na het afzeggen van kopvrouw Ranomi Kromowidjojo waren de verwachtingen al naar beneden bijgesteld voor de Nederlandse zwemploeg, maar de resultaten bij de EK langebaan in Berlijn vielen in zijn geheel genomen niet mee.

"Er waren helaas niet veel positieve uitschieters, waar je wel op zit te hopen", zegt drievoudig olympisch kampioen Pieter van den Hoogenband, die als analist voor tv-zender Eurosport aanwezig was in de Duitse hoofdstad, in gesprek met NU.nl.

Nederland begon de EK zwemmen uitstekend met drie keer goud en één keer zilver in het open water, maar pakte bij het toernooi in het 50-meterbad van de Velodrom maar vier individuele medailles (twee keer zilver en twee keer brons) en tweemaal zilver op estafettes; slechts goed voor de veertiende plek op de medailletabel.

Hoogtepunt was de knappe tweede plek op de slotdag van Sharon van Rouwendaal op de 400 vrij, maar Sebastiaan Verschuren (geen finale op de 100 vrij), Inge Dekker (4e op de 100 vlinder) en in mindere mate Femke Heemskerk (zilver, maar boven haar pr in de finale van de 100 vrij) konden op beslissende momenten niet bij hun topniveau in de buurt komen.

Van den Hoogenband: "Je moet eigenlijk ieder toernooi benaderen alsof het je laatste is en dan hoop je dat mensen boven zichzelf uitstijgen. Zo'n Jesse Puts, die als 20-jarige debutant de finale van de 50 rug haalt, dat vind ik mooi om te zien. Dat hij er gaat staan en zichzelf direct met de besten van Europa mag meten. Op dat soort positieve verassingen hoop je."

Verschuren

Aan de andere kant van het spectrum lag Verschuren, de de facto opvolger van 'VDH' als Nederlands beste zwemmer op de 100 en 200 meter vrije slag. De nummer vijf van de olympische finale van 2012 haalde op de 100 vrij niet eens de eindstrijd en dat zorgde voor veel vraagtekens.

"Ik baalde daar van", aldus de 36-jarige Van den Hoogenband, die met zijn winnende tijden van de Spelen van 2000 veertien jaar na dato nog steeds Europees kampioen was geworden op de 100 en 200 vrij.

"Zeker in dit veld was het een enorme kans voor hem, met zijn potentieel, om Europees kampioen te worden. Dat hij dan de finale mist, is heel erg zuur."

Ondergrens

Verschurens coach Martin Truijens stelde na de uitschakeling van zijn pupil dat er een gesprek zal komen of de twee hun samenwerking nog wel moeten gaan voortzetten. Volgens Van den Hoogenband is het ieder geval verstandig om een grondige analyse te maken van wat er fout is gegaan.

"Het kan niet zo zijn dat iemand die twee jaar geleden bij de Spelen vijfde van de wereld werd, het nu niet lukt om in de buurt te komen van zijn beste tijden. Het is zoals Guus Hiddink het altijd omschreef: 'Je moet nooit door de ondergrens zakken'."

"En ik denk dat hij in de halve finales van de 100 vrij wel door die ondergrens is gezakt met een tijd van boven de 49 seconden. Dat is erg frustrerend voor hem - en ook voor zijn trainer. Het siert Martin als persoon dat hij daarna open staat voor verandering."

Opvolging

'VdH' was een van de voormalig topzwemmers die technisch directeur Joop Alberda heeft geadviseerd in zijn traject om tot een nieuwe structuur te komen. De oud-volleybalcoach wil onder andere meer centralisatie en grotere trainingsgroepen invoeren en een hogere ondergrens creëren.

Dat wijkt af van het systeem dat Verhaeren samen met Van den Hoogenband in diens bloeiperiode voor een groot deel heeft opgezet. "Maar de tijd is nu gewoon anders, je moet niet de hele tijd in het verleden leven. We zijn een klein land en moeten het hebben van samenwerking en het bundelen van krachten."

"Ik denk dan ook dat de estafette de sleutel is om mensen te binden in de Nederlandse zwemsport. Daardoor kunnen zwemmers die individueel van een iets minder niveau zijn, ook ervaren wat de top inhoudt."

Op die manier heeft Van den Hoogenband goede hoop dat het met de opvolging in Nederland zwemland wel goed komt. "Ik maak me daar geen grote zorgen om. Zeker als je kijkt naar het open waterzwemmen, waar nu een vracht aan medailles is binnengehaald."

"Ik denk nog steeds dat wij als zwemnatie niet verzaken, alleen we willen natuurlijk altijd meer en beter. Ja, misschien zijn we wel verwend geraakt."

Toekomst technisch directeur Alberda bij KNZB nog onzeker | Zilveren Van Rouwendaal: 'Dit is een onmenselijke tijd'

NUwerk

Tip de redactie