Het Nederlands basketbalteam heeft zich zondag nog niet geplaatst voor het EK van volgend jaar. De ploeg van Toon van Helfteren verloor op Cyprus van Israël: 60-83.

Hierdoor speelt Oranje aanstaande woensdag in Leiden in een rechtstreeks duel met Montenegro om een EK-ticket. Het zou voor Nederland de eerste keer sinds 1989 zijn dat het basketbalteam zich kwalificeert voor een Europees kampioenschap.

Het onervaren team van Van Helfteren liep in de uitwedstrijd - vanwege de onveilige situatie in Israël was het duel op Cyprus - vanaf het begin achter de feiten aan. Na het eerste kwart was het verschil al 21 punten in het voordeel van de 'thuisploeg' (26-5).

In de dertig minuten die volgden kon Israël niet verder uitlopen, maar Oranje kwam nooit binnen de tien punten.

NBA

NBA-speler Omri Casspi was met 22 punten, 8 rebounds en 4 assists de uitblinker voor Israël. Point guard Gal Mekel, die in de NBA voor de Dallas Mavericks uitkomt, kwam tot 16 punten en 6 assists.

Aan Nederlandse zijde was Worthy de Jong het meest trefzeker met 15 punten en 5 rebounds. Center Nick Oudendag kwam bijna tot een double-double: 11 punten en 9 rebounds. Oranje had een flink reboundoverwicht, maar raakte te vaak (24 keer) de bal kwijt.

Nederland heeft nu in groep B van de EK-kwalificatie alleen twee keer verloren van het sterke Israël. De wedstrijden tegen Bulgarije (uit en thuis) en Montenegro (uit) werden gewonnen.

Het beslissende duel met Montenegro begint woensdag om 20.00 uur in Leiden. Een zege moet normaal gesproken genoeg zijn voor Oranje. De zes beste nummers twee van de zeven groepen plaatsen zich voor het EK, dus is Nederland ook afhankelijk van andere uitslagen.