AMSTERDAM - Na Marten Eikelboom hebben ook verdediger Diederik van Weel en aanvaller Remco van Wijk bedankt voor het Nederlands hockeyteam. Beide spelers van Bloemendaal geven evenals Eikelboom de voorkeur aan hun maatschappelijke loopbaan. Van Wijk (29) speelde 241 interlands, Van Weel (28) kwam 59 keer voor Oranje uit. Eikelboom (28) was goed voor 155 caps.

Van Wijk kon onlangs bij de wereldtitelstrijd in Kuala Lumpur, waar Oranje als derde eindigde, niet imponeren. De ervaren spits kwam in negen duels niet tot scoren. "Hij besefte zelf heel goed dat hij steeds meer moest doen om internationaal bij te blijven", legde bondscoach Joost Bellaart uit. "Ik denk dat Remco een goed moment heeft gekozen om te stoppen bij Oranje."

Bellaart had Van Weel nog wel een paar jaar bij zijn selectie willen houden. "Maar hij wil zijn studie economie gaan afmaken", aldus de Amsterdamse coach. "Daar heb ik begrip voor."

Bellaart maakt maandag in Bunnik zijn nieuwe selectie bekend. Waarschijnlijk zullen nog meer routiniers in zijn keurkorps ontbreken. Van zijn WK-selectie zijn Piet-Hein Geeris (30), Erik Jazet (30), Jaap Derk Buma (29) en Jeroen Delmee (29) al aardig op 'leeftijd'.