AMSTERDAM - In een sfeer zonder rellen en verbaal geweld had de uittredend landskampioen zondag de grootste moeite de torenhoge verwachtingen waar te maken. Pas in de laatste tien minuten sleepte Ajax de overwinning binnen tegen het stugge FC Utrecht. Kort nadat Gluscevic de kans op 1-2 had gemist, maakte Hossam de verlossende treffer. Invaller Pienaar stelde de zege veilig, 3-1.

"Iedereen zegt, schrijft en schreeuwt hoe fantastisch Ajax is, maar pas vandaag ging het echt om de punten", probeerde Ronald Koeman de euforie in de Amsterdam Arena te temperen.

In plaats van negatieve spreekkoren, galmde nu de kreet 'Kampioenen, kampioenen' door het stadion. De Utrecht-fans gedroegen zich voorbeeldig. Vorig seizoen verliep zowel de competitiewedstrijd
Ajax

Johan Cruijff Schaal

Ajax won in de voorbereiding het eigen toernooi en veroverde vorige week ook de Johan Cruijff Schaal, ten koste van
PSV

Ontregelen

Utrecht haalde het tempo uit de wedstrijd en ontregelde het Amsterdamse spel. Op karakter en wilskracht trok de thuisclub de winst naar zich toe. Spits Hossam maakte het verschil. Hij speelde ronduit zwak, maar is wel altijd het toonbeeld van inzet en werklust. Met een kopbal, na een voorzet van de fletse Sikora, tekende hij voor de bevrijdende 2-1.

Mido

Onbetwist is de Egyptenaar de eerste spits van Ajax. Machlas zat opnieuw niet bij de selectie. Vijf minuten later zorgde Pienaar voor de 3-1, na zwak verdedigen bij Utrecht. De Zuid-Afrikaan was de vervanger van international Van der Meyde, die als rechterspits een teleurstellende wedstrijd speelde. Sikora kon ook niet overtuigen aan de linkerkant, maar hij had volgens Koeman meer dreiging.

Gezien de kansen in de tweede helft was de uitslag wel terecht. Vier goede mogelijkheden kreeg Ajax na de rust. Galasek, Sikora, Van der Vaart en Hossam waren onfortuinlijk in de afwerking. Utrecht hield lang stand en boog pas nadat Roest erin was gekomen voor De Jong. De ploeg was meteen kwetsbaarder.

In vergelijking met Adelaar had zijn opvolger (en voormalige assistent) Booy niets veranderd aan de opstelling van vorig seizoen. Booy stelde zich als doel in uitwedstrijden meer punten te halen. Met een defensieve speelwijze als middel. Utrecht zal waarschijnlijk meer inderdaad meer punten pakken buiten eigen stadion.

De ploeg kwam sterk terug na een vroege achterstand, Na een passje van Hossam opende Galasek in de vijfde minuut al de score. Na twintig minuten kroop Utrecht uit zijn schulp en kreeg kansen via Kuyt en Tanghe.

Eigen doelpunt

Vooral over de 1-1 zal lang worden nagepraat. Volgens het officiële wedstrijdformulier kwam de goal van de voet van Van Mol. De Belg gaf een mislukte vooorzet, waarop Ajax-verdediger Chivu de bal in zijn eigen doel schoot. Althans, bijna iedereen in het stadion had gezien dat hij de bal voor het laatst had beroerd.

Jubileum

De wedstrijd werd gefloten door Roelof Luinge. Het was zijn 500e wedstrijd in het betaalde voetbal. Luinge kreeg zondagmiddag in de Arena uit handen van Jaap Uilenberg, technisch coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB, bloemen voor het heugelijke gebeuren. Luinge (47) stond aanvankelijk niet op de lijst om het beladen duel in Amsterdam te arbitreren. Hij verving de zieke scheidsrechter Braamhaar. Als 27-jarig ventje floot Luinge met NAC - VVV, seizoen 1983-1984, zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal.